Verrassingsbezoeken

Hoe lang kunnen we nog grootse openbare evenementen vieren in aanwezigheid van leden van het Koninklijk Huis? In het afgelopen jaar is duidelijk geworden dat er voor de Dienst Bewaken en Beveiligen, die belast is met de veiligheid van de Oranjes, steeds grotere uitdagingen komen. De recente terreuraanslagen en -dreigingen hebben duidelijk gemaakt dat het vooral kleine groepen of zelfs eenlingen zijn die dood en verderf kunnen zaaien. En hoe kun je daar adequaat maatregelen tegen nemen?

Op Koningsdag, Prinsjesdag en – meer recent – een evenement als de viering van 350 jaar Korps Mariniers komt veel publiek kijken en het is onmogelijk iedereen dan persoonlijk te screenen of te fouilleren. Dat zou deze evenementen zelfs kapot maken.

Toch wil de DBB natuurlijk voorkomen dat er iets gebeurt. Daarom worden er steeds meer agenten in burger ingezet, die zich – soms met tientallen – onopvallend tussen het publiek begeven. Er zijn nog veel meer nieuwe maatregelingen, maar die ga ik natuurlijk niet allemaal uit de doeken doen, voor zover ik ze al weet. Op Koningsdag 2016 zal het door de koninklijke familie afgelegde traject waarschijnlijk wat korter zijn en de mogelijkheden voor het publiek wellicht wat minder. Wat we ook steeds meer zullen zien, is dat de koning en de koningin onaangekondigd ergens op bezoek gaan. Dat betekent natuurlijk niet dat ze als een complete verrassing voor de deur staan. Van tevoren worden de plaatselijke autoriteiten ingelicht en worden er wat mediamensen uitgenodigd. Allen krijgen de strikte opdracht het bezoek vooraf geheim te houden. Deze werkwijze heeft een paar voordelen. De beveiliging kan kleiner omdat het bezoek niet officieel in openbare agenda staat en niemand dus snode plannen kan maken om dit te verstoren. Daarnaast zorgt de ’onaangekondigde’ komst van de koning of koningin vaak voor een extra verrassing én krijgen zij meer kans de realiteit te zien. Immers: wie weet dat de koning komt, gaat vaak extra zijn best doen en dat gaat vaak ten koste van de spontaniteit. Het nadeel is wel dat er minder of geen publiek bij aankomst is. Door dit soort bezoeken te combineren met verplichtingen die wel openbaar zijn en vooraf aangekondigd worden, krijgt de veiligheidsdienst iets meer ruimte en kunnen er soms minder mensen ingezet te worden. Overigens, als u denkt dat deze beveiligingsmaatregelingen er alleen maar zijn voor de Oranjes, dan heeft u het mis. De Oranjes zijn immers altijd al goed beschermd. Het gaat erom dat ook het publiek bij grote evenementen veilig is.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen