Column Marcvanderlinden

Verdwenen koninkrijken

Vorige week was het Koningsdag in België en daar werd weer actie gevoerd voor het afscheiden van Vlaanderen. Naast die actie wordt ook de Vlaamse politicus Bart de Wever alleen maar populairder en ook hij is voor een zelfstandig Vlaanderen. Er zijn mensen die denken dat het onmogelijk is dat België ooit ophoudt te bestaan in haar huidige vorm. Maar dachten we dat ook niet van de Sovjet-Unie, Tsjechoslowakije en Joegoslavië? In de loop der eeuwen zijn grenzen voortdurend verlegd en zijn er landen ontstaan of hielden ze juist op te bestaan. Norman Davies schreef een dik boek met als titel Vanished Kingdoms (Verdwenen Koninkrijken) en dat boek staat bol van koninkrijken die er langer waren dan het Koninkrijk der Nederlanden, maar die nu bij bijna niemand meer een belletje doen rinkelen. Wie kan er bijvoorbeeld nog het Koninkrijk Aragon op de kaart aanwijzen, dat maar liefst zeven eeuwen bestond?

Aragon is inmiddels deel van het Spaanse koninkrijk, dat er ook pas sinds weer sinds 1975 is. Daarvoor was het land bijna 45 jaar koningloos. En wat te denken van het Koninkrijk Etrurië waar een directe voorvader van prins Carlos Hugo – met wie prinses Irene was getrouwd – koning van was? Ik weet best veel van koninklijke geschiedenis maar ook ik ontdek nog steeds koninkrijken waar ik nog nooit van had gehoord.
Ik geef maar aan dat het verleden snel vergeten wordt en dat België, of welk ander land dan ook, in de toekomst best kan veranderen. Omgekeerd kan het ook. In met name Montenegro en Albanië knoopt de huidige politieke elite banden aan met de afstammelingen van de vroegere koningen. Beide landen zien mogelijk wel brood in een monarchie. Immers: een koninklijke familie kan zorgen dat deze kleine landen extra uitstraling krijgen. Montenegro heeft inmiddels goede contacten met Nikola II Petrović-Njegoš, die zich kroonprins van Montenegro noemt. Hij krijgt inmiddels een salaris dat vergelijkbaar is met dat van de Montenegrijnse president. En prins Leka van Albanië is adviseur van de Albanese president Bujar Nishani. Hij heeft al stage gelopen bij diverse ministeries en zou zich zo wel eens warm kunnen lopen voor het koningschap. Koninkrijken kunnen verdwijnen, maar ik zou niet verbaasd zijn als er ook weer nieuwe koninkrijken gaan ontstaan. De geschiedenis leert dat alles mogelijk is. Maar met België zal het zo’n vaart niet lopen. Filip zal nog gewoon koning worden…