Van Koninklijken Bloede

Teleac zendt momenteel elke zondagavond een leuk nieuw programma uit: Verborgen Verleden. In dit programma gaan bekende Nederlanders op zoek naar de geschiedenis van hun voorouders. Meestal blijkt die geschiedenis geheel onbekend of totaal anders te zijn dan ze zelf dachten.

Zo ontdekte Philip Freriks bijvoorbeeld dat zijn betovergrootmoeder was gestorven in de strafkolonie in Veenhuizen en dat een verre voorvader had meegevochten in de Slag bij Waterloo. Monique van de Ven kwam door het onderzoek te weten dat haar grootmoeder de dood van maar liefst zeven van haar kinderen had moeten meemaken.

Maar de aflevering met de bekende strafpleiter Gerard Spong in de hoofdrol was wel een hele bijzondere. Spong – die zelf in Suriname is geboren – bleek afkomstig uit een voornaam Engels geslacht, met een prachtige graftombe in het Engelse graafschap Kent. Bij het bezichtigen van een herdenkingsplaquette viel zijn oog op een Latijnse tekst, die voor hem een grote onthulling in petto had. Want al snel bleek dat Spong naar alle waarschijnlijkheid afstamt van de beroemde Stuart-koningen die van 1567 tot en met 1707 over Engeland regeerden. Zij waren zelfs het laatste puur Britse geslacht dat daar op de troon zat.

Spong ontdekte dat hij afstamt van Rebecca Stuart, een bastaarddochter van koning Karel de Tweede (1630-1685) en diens minnares Frances Stuart. En dat is nogal wat. Want daarmee stamt Spong ineens ook af van andere beroemde figuren uit de geschiedenis, zoals Maria de’ Medici (grootmoeder van Karel de Tweede), de zo tragisch onthoofde Mary, Queen of Scots, de vroegere Deense koningen en Keizer Ferdinand I, broer van de beroemde Karel de Vijfde, die van 1515 tot en 1555 Heer der Nederlanden was. Spong heeft daardoor in een klap misschien wel de meest indrukwekkende stamboom van alle Nederlanders en is één van de weinigen die zelfs meer dan duizend jaar terug kan gaan in zijn stamboom. Voor mij is zoiets adembenemende televisie en dat maakt dat ik bij Verborgen Verleden steevast voor de buis zit. De serie is overigens een Nederlandse versie van de BBC-serie Who Do You Think You Are, die al vijf jaar met groot succes wordt uitgezonden in Engeland en die inmiddels ook een Amerikaanse versie heeft gekregen.