Vakantietijd

Met de fotosessies van het koninklijk gezin is er een duidelijke markering gekomen van het moment waarop de Oranjes met vakantie gaan. De fotosessie is natuurlijk niet voor de hele familie, maar voor het gezin van prins Constantijn en die van de prinsen Floris en Pieter-Christiaan, alsmede voor de gezinnen van prins Carlos en prinses Margarita de Bourbon de Parme, geldt wel dezelfde begindatum. Zij wonen immers allemaal in de regio Den Haag. Voor de Amsterdamse leden van de koninklijke familie, de gezinnen van prins Maurits en prins Bernhard, begint de vakantie pas een week later. Prinses Mabel en haar dochters hebben niets met de Nederlandse vakantiespreiding te maken. Zij wonen in Londen. Voor hen geldt wel dezelfde termijn als voor de Amsterdamse familieleden.

Of Luana en Zaria, de dochters van Mabel en wijlen prins Friso, nu na de zomervakantie in Londen verder gaan of dan beginnen op de internationale school in Hilversum zoals de geruchten zeggen, ze zullen zich in beide gevallen op 2 september weer op het schoolplein moeten melden. De grote vraag is waar de Oranjes hun vakantie doorbrengen. In de jaren dat koningin, later prinses, Juliana en prins Bernhard nog leefden, was dat gemakkelijk. Alle familieleden kwamen in deze periode voor kortere of langere tijd naar het Italiaanse Porto Ercole. Nu woont alleen prinses Christina daar nog. Wellicht kan zij in haar prachtige huis in het dorpje rekenen op extra familiebezoek nu er vorig jaar bij haar botkanker is vastgesteld.

Prinses Beatrix zal ook in Italië zijn, in haar vakantievilla in Tavarnelle Val di Pesa, nabij Florence. Zij komt daar al sinds de jaren zeventig en verblijft dan in een voormalige ruïne die zij tot een
van alle gemakken voorziene vakantieverblijf ombouwde. Het is zeker dat haar kinderen en kleinkinderen zich daar zullen laten zien, maar het is nog niet bekend wanneer en of ze er gezamenlijk zullen zijn.

Prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven hebben een huis in Oostenrijk waar zij zeker zullen zijn, maar ook zij komen nog steeds graag naar Italië. Prinses Irene daarentegen brengt haar zomers het liefst in de bergen door. Zij bezit een vakantiehuis aan de westkant van Zwitserland, waar haar kinderen en kleinkinderen de meeste zomervakanties ook een periode doorbrengen.

De koning en zijn gezin zullen de vakantie natuurlijk grotendeels in hun huis in Griekenland doorbrengen, maar dit jaar zullen ze met twee zaken rekening moeten houden. Allereerst viert prinses Mabel op 11 augustus haar vijftigste verjaardag en naar verluidt organiseert de koning het feest voor deze speciale verjaardag. Bovendien moet het gezin in deze vakantie de puppy’s van hun labrador Nala overdragen aan de gezinnen waar zij verder op zullen groeien. Een vakantie dus met een lach en een traan, want reken maar dat het afscheid van die kleine hondjes zwaar zal vallen. Gelukkig voor het gezin, en voor moeder Nala, blijft er één op De Eikenhorst wonen.

 

 

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen