Topdrukte

Dat Nederland gastheer was bij de nucleaire top zal u niet ontgaan zijn. Maar waarschijnlijk heeft u veel minder gezien van de topdrukte (of is het in dit geval top-drukte?) die dat in de paleizen teweeg heeft gebracht. Ik heb er een fractie van meegekregen en - eerlijk is eerlijk - mijn respect voor al die mensen die achter de schermen bij de koning en koningin werken, is erdoor gegroeid.

In een tijdsbestek van vier dagen werd de Chinese president met groot ceremonieel op Schiphol verwelkomd, werd ter ere van hem een staatsbanket gehouden in het paleis en lunchte het koningspaar met hem op de Keukenhof. Ten paleize werden er zondag audiënties verleend aan de de presidenten van Turkije en Kazachstan en de minister-president van Canada kwam op maandag even langs. Vervolgens werd de Zuid-Koreaanse president Park ontvangen voor de lunch op Paleis Noordeinde. En die was nauwelijks uitgezwaaid of men verplaatste zich naar Paleis Huis ten Bosch, waar in de Oranjezaal een diner werd gehouden voor alle 57 regeringsleiders die de NSS bezochten. Het gezelschap dat in het paleis dineerde bestond onder anderen uit 1 koning, 14 presidenten, 4 vicepresidenten, 16 premiers, 3 vicepremiers en 7 ministers van Buitenlandse Zaken. Het zal nog een hoop passen en meten hebben opgeleverd, want de Oranjezaal is ook weer niet zo groot. Ik heb me laten vertellen dat alle belangrijke gasten er precies in pasten. De ceremoniemeester en de hofmaarschalk zullen overuren hebben gedraaid. Want normaal is één staatsbanket al iets dat dagen van voorbereiding nodig heeft en nu waren er vier van zulke evenementen in vier dagen. Ook de koks, de lakeien en al het andere hofpersoneel zal zich het leer onder de schoenen vandaan hebben gelopen om iedereen op tijd van drank en eten te voorzien. En dan moet er op zoveel worden gelet. De islamitische regeringsleiders mogen geen alcohol en geen varkensvlees, terwijl de Indiase minister van Buitenlandse Zaken wellicht geen rundvlees zal eten. Zulke bijeenkomsten moeten vlekkeloos verlopen en dat betekent een enorme voorbereiding en het nodige huiswerk vooraf. Er is een smoelenboek – zo heet dat nu eenmaal – zodat de gezichten van de gasten gemakkelijk uit het hoofd geleerd kunnen worden. Want ook een lakei moet natuurlijk precies weten wie wie is, zodat hij de gast met de juiste titulatuur kan aanspreken. President Obama zal gemakkelijk herkend worden. Maar dat is een stuk moeilijker bij sheik Abdullah bin Zayed Al Nahyan, kroonprins van Abu Dhabi, maar hier aanwezig als minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Arabische Emiraten. En terwijl de regeringsleiders dineren, moet ook hun gevolg voorzien worden van drank en eten. Het is dus een enorme prestatie die hof, hofhouding en hofpersoneel de afgelopen dagen hebben geleverd.

Ik geef het toe, ik was bij het diner in het paleis graag een vlieg op de muur geweest om te zien hoe alles gaat. En dan niet in de Oranjezaal, waar de regeringsleiders zitten, maar in de keukens van het paleis. Daar is op dat moment de actie te zien. En als alles voorbij is: de ontlading, de schoenen die uit worden gegooid en het napraten. Vier dagen topdrukte, maar wel unieke momenten meegemaakt.