Toelage Amalia

Onze koning en koningin zijn tot nu toe heel consequent geweest over de momenten dat hun kinderen in de media mogen komen. Die momenten willen zij zelf kiezen en dat vind ik van ouders van jonge kinderen heel begrijpelijk. Maar nu de prinsesjes ouder worden, lijkt het me dat leren omgaan met de media ook een belangrijke les kan zijn. In andere monarchieën zie je de koning of koningin regelmatig met zijn of haar kinderen in het openbaar, zodat de bevolking vanzelf een band kan krijgen met deze nieuwe generatie. In Nederland doet de koning dat zelden. Zelfs bij het grote interview ter gelegenheid van zijn 50ste verjaardag kwam er alleen een foto in beeld. Met Koningsdag nemen de koning en koningin hun dochters wel mee naar de plaats die zij bezoeken, zodat zij eraan kunnen wennen hoe massaal deze dag is geworden.

De kinderen zouden best vaker mee willen, zo hoorde ik onlangs, maar ik snap dat de koning een ander belang heeft dan zijn kinderen. Zij willen zich mooi aankleden voor iets wat ze nu nog niet als werk zien maar dat later, zeker voor Amalia, wel werk zal worden. Nu is ze nog maar veertien en haar vader motiveert haar de dingen te doen die hij beslist zou verbieden maar destijds zelf ook deed. Hij zocht toen de grenzen op en dat zou hij nu voor Amalia ook willen. Zodat ze tegen de tijd dat het echte werk begint zichzelf goed kent en weet wat zij wil, en vooral wat zij niet wil.

Hij zou haar belangen ook dienen door bij premier Rutte te pleiten voor een lagere toelage als Amalia achttien wordt. Als er niets gebeurt, gaat ze waarschijnlijk haar 18e verjaardag beginnen met een bak kritiek. Op dit moment krijgt ze dan namelijk meteen een toelage van meer dan een miljoen en ik vind de kritiek daarop terecht. Het is een enorm bedrag voor een meisje van achttien en hoewel het deel dat echt salaris is veel lager ligt, is het toch vreemd dat zij vanaf het begin de hele toelage krijgt zonder al alle kosten te maken. Ze zal vanaf haar achttiende waarschijnlijk met vriendinnen in een studentenhuis wonen en alleen een particulier secretaris nodig hebben, als ze die niet al deelt met haar ouders. Dus waarom niet alleen haar salaris betalen? Ze moet zich tenslotte beschikbaar houden om haar vader op te volgen als dat plotseling moet en van dat salaris kan ze dan prima rondkomen. Verder kunnen dan alleen de kosten die ze echt maakt vergoed worden.

Amalia zou zich daar meteen heel populair mee maken bij de bevolking en het Koninklijk Huis voorkomt wekenlange debatten in de Kamer over haar toelage als de koning de regering vraagt de regeling pas later te starten. Een win-winsituatie lijkt me. Maar de koning heeft nog nooit bewezen naar mij te luisteren…

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen