Tabee Henrik!

Bijna een jaar geleden was ik in Denemarken en mocht daar koningin Margrethe en prins Henrik spreken in hun Paleis Fredensborg. Een aantal journalisten was voor dit gesprek uitgenodigd en het was leuk te zien hoe dit in Denemarken geregeld wordt. Wij zijn in Nederland een strikte regie van de RVD gewend en binnen in het paleis mag er meestal maar weinig. In Denemarken gaat dat allemaal veel gemoedelijker. Vragen hoefden niet vooraf voorgelegd te worden en we kregen alle vrijheid om in het paleis eens goed rond te kijken.

Toch was er enige paniek aan de Deense kant. Prins Henrik bleek de oorzaak. ’Het is belangrijk dat jullie de prins vanaf het begin bij het gesprek betrekken, want anders slaat zijn stemming om. En dan duurt het gesprek korter omdat de koningin dat dan in de gaten krijgt’, werd gezegd. Oké, dat was te begrijpen, prins Henrik wilde er niet voor spek en bonen bij zitten.

Maar even later kwam er weer een mededeling: ’De prins wil alleen vragen in het Frans beantwoorden.’ Dat veroorzaakte wat commotie bij de collega’s die deze taal niet machtig zijn. Maar het gesprek verliep aanvankelijk prima, al leek Henrik zich wel te vervelen als hij niet zelf aan het woord was. Hij luisterde dan ook niet toen ik hem mijn vraag stelde. In plaats van antwoord te geven op mijn vraag (wat zijn advies voor de partner van een staatshoofd is) begon hij aan een verhaal over zijn grootste frustratie. Het zit hem namelijk nog altijd dwars dat hij geen koning is geworden toen Margrethe koningin werd.

V.l.n.r.: koningin Máxima, prins-gemaal Henrik, koningin Margrethe en koning Willem-Alexander op 19 maart 2015 in Paleis Fredensborg. Foto: Christian Meyer, Kongehuset.

Het leverde, voor journalisten, prachtige quotes op en zijn uitlatingen werden nieuws in heel Europa. Maar voor koningin Margrethe was het een pijnlijk moment. Ze greep ook in door haar man even bij de rug te pakken. Ook de hofmedewerkers baalden. Zij zullen het nu, zonder de onvoorspelbare prins, ongetwijfeld wat makkelijker krijgen. Maar ik vind het jammer dat Henrik met pensioen gaat. Hij was een kleurrijk figuur en hij gaf het Deense hofleven een beetje extra schwung. Voor mensen die van strikt protocol houden, ging hij misschien te ver, maar in mijn ogen maakte hij de monarchie juist menselijk. Iemand die zo vanuit zijn hart durft te spreken, is goud waard.    

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen