Strenge Queen

Op internet circuleerde afgelopen week een grappig filmpje. Prins William was op zijn hurken gaan zitten om tegen zoontje George te praten toen zij samen met de rest van de Britse koninklijke familie op het balkon van Buckingham Palace stonden om de bevolking te groeten én om naar de overvliegende RAF-vliegtuigen te kijken, ter gelegenheid van de viering van haar 90ste verjaardag. Het was een lief vader-zoonmomentje. Maar op een gegeven moment greep de Queen in. Ze zei: 'William, opstaan!' En ze maakte er met haar vinger een gebaar bij dat duidelijk maakte dat hij overeind moest komen. William luisterde meteen naar zijn grootmoeder...

Sommige Britten vonden dit wel heel streng van koningin Elizabeth. Maar in bredere kring was er begrip. De Queen is ook hoofd van het Koninklijk Huis en kan dus zeggen hoe haar familie zich dient te gedragen. Meer nog leek het Elizabeth echter om het publiek te doen. Er stonden duizenden mensen voor Buckingham Palace en die waren gekomen om hun royals te zien. Die tien minuten op het balkon waren dus vooral voor het publiek en de koningin leek dat aan haar kleinzoon duidelijk te willen maken. Hij kan in zijn privétijd alles met zijn zoontje doen: spelen, praten, dingen uitleggen. Maar op het balkon moet hij de erfprins en toekomstig koning zijn. Een beetje statig, maar vooral rekening houdend met het publiek dat speciaal voor hem was gekomen.

Lid zijn van een koninklijke familie is namelijk geen baan van negen tot vijf. Het moet een levensstijl zijn. Hoewel iedereen weet dat royals óók gewone mensen zijn, moeten ze zich bij publieke optredens niet te gewoon gedragen. Want anders is het snel gedaan met de magie van de monarchie. William, en ook andere prinsen en prinsessen van zijn generatie, lijken moeite te hebben om die scheidslijn te vinden. Dat komt ook een beetje omdat ze veel meer dan de generaties voor hen het ’gewone' leven hebben leren kennen. Elizabeth en ook William’s vader Charles hebben zo'n leven nooit gekend. Menselijkerwijs is dat soms tragisch te noemen, maar vanuit het oogpunt van de monarchie is het misschien wel beter. Voor William was het in elk geval een wijze les. Ik denk niet dat we hem ooit nog op zijn hurken op het balkon van Buckingham Palace zullen zien zitten.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen