Column Marcvanderlinden

Stoelendans

Ik heb een hekel aan de term royaltywatcher. Het klinkt zo voyeuristisch. Alsof ik de hele tijd met een verrekijker in de hand de royals in de gaten houd en hun gedrag noteer, maar verder nooit in contact kom met het onderwerp waarover ik al 23 jaar schrijf. Ik vind royaltyjournalist een stuk prettiger. Het is maar dat u het weet. Maar toch snap ik wel waar die term royaltywatcher vandaan komt. Van ons wordt namelijk verwacht dat we de royals zo in de gaten houden dat we verbanden met het verleden kunnen leggen en dat we dingen opmerken die anderen wellicht niet zouden opvallen. Zo lijken sommige zaken onlogisch voor mensen die niet professioneel bezig zijn met koningen en koninginnen, maar die kunnen meestal gemakkelijk verklaard worden door iemand die het onderwerp beroepsmatig volgt. Zo begreep het Engelse volk niet waarom de koninklijke vlag – ook wel standaard genoemd – niet halfstok ging toen prinses Diana overleed. Maar voor een royaltyjournalist is dat gemakkelijk uit te leggen: zo’n persoonlijke vlag geeft alleen maar aan wie er op dat moment regeert. En Elizabeth hield niet op met regeren toen Diana stierf, zelfs niet een beetje. Dus kan zo’n vlag ook niet halfstok.

Zo zijn er tientallen voorbeelden van tradities en gebruiken die je als royaltywatcher gemakkelijk kunt verklaren. Ook over de troonswisseling zullen de professionals het snel eens zijn: het is nagenoeg uitgesloten dat die dit jaar zal plaatsvinden. Immers: het Paleis op de Dam – dat een belangrijke rol speelt bij de troonswisseling – staat nog in de steigers tot het einde van het jaar. Beatrix en Willem-Alexander zullen echt willen wachten tot het paleis weer in volle glorie te bewonderen is voordat zij er de troonsoverdracht laten plaatsvinden.

Maar je ziet al wel dat het hof gaandeweg aan het veranderen is, op weg naar de nieuwe koning en koningin. Achter de schermen heeft de kroonprins al bij heel wat zaken de touwtjes in handen. Zo is het vernieuwde beleid van de Rijksvoorlichtingsdienst, dat zich in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld, echt een van zijn initiatieven geweest. En ook Máxima is al druk bezig met de toekomst. Onlangs werd bekend dat koningin Beatrix een nieuwe hofdame heeft: Maria Louise Alexandra barones van Zuylen van Nijevelt geboren den Beer Poortugael. Hoewel deze dame – die door vrienden Bibi wordt genoemd – dus officieel in het gevolg van de koningin is opgenomen kan het niet anders of barones Bibi is vooral gekozen om straks ook koningin Máxima te ondersteunen. Ze woont net als de prinses in Wassenaar en beide dames hebben een achtergrond in het bankwezen. Ze heeft vier kinderen en is ietsje ouder dan de prinses. Máxima krijgt dus een generatiegenote in het groepje hofdames, dat tot nu toe voornamelijk bestond uit leeftijdgenoten van onze koningin. In feite zou je dus kunnen zeggen dat de stoelendans achter de schermen is begonnen, ook al is nog niet (helemaal) duidelijk wanneer de belangrijkste stoel – de troon – door Willem-Alexander zal worden bezet.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen