Stiekem verloofd

Het gaat wel erg hard sinds de Britse prins Harry en zijn vriendin Meghan Markle hand in hand langs wat fotografen zijn gelopen. Sommige horen zelfs al huwelijksklokken luiden.

In Amerika schrijft men dat het paar stiekem verloofd is en dat dit met de beide families al is gevierd. Dat zou in november openbaar worden gemaakt. Dan zou Meghan’s werk bij de tv-serie Suits erop zitten en zou ze naar Engeland verhuizen om met de prins te gaan samenwonen. In de lente of zomer van volgend jaar zou er dan getrouwd kunnen worden, aldus de Amerikaanse pers. Het valt me nog mee dat ze de geboortedata van de kinderen er niet ook meteen bij hebben vermeld…

Hoewel het natuurlijk kan dat de Amerikaanse journalisten superbronnen hebben, heb ik toch wat bedenkingen. Want zo snel gaan de zaken nu eenmaal niet op Buckingham Palace. De Britten zeggen weleens dat als het in het hele land kwart over drie ’s middags is, het ten paleize nog steeds 1954 is.

Voor een koninklijke bruiloft, zeker van een populaire prins als Harry en dan ook nog met een Hollywoodster, moet heel veel geregeld worden. Allereerst moet er een datum worden gevonden die nog vrij is, want als prins Charles en koningin Elizabeth op dezelfde dag wat laten schrappen, wekt dat argwaan. En met de overvolle agenda’s van de Britse royals is het maar de vraag of er in 2018 nog een dag gevonden kan worden waarop ze allemaal vrij zijn. Hetzelfde geldt voor de kerk waar de plechtigheid gaat plaatsvinden. En dan moeten in het drukke Londen ook nog hotels gevonden worden voor de honderden gasten die het huwelijk zullen bijwonen. Ik zie dat niet in zo’n zeven, acht maanden geregeld zijn. We zullen zien.

Dat Harry en Meghan verloofd zijn, geloof ik dan eerder. Er is wat onenigheid over wat nou precies de verlovingsdatum is: de dag waarop de bruid (of bruidegom) ten huwelijk wordt gevraagd of de dag waarop het bekend wordt gemaakt. In mijn optiek is het moment van het aanzoek de verlovingsdatum. Op dat moment wordt er immers meestal een ring omgeschoven die vanaf dan de verlovingsring wordt genoemd.

Ik heb daar ooit een flinke discussie met de RVD over gehad. Willem-Alexander heeft Máxima namelijk op 19 januari op de bevroren vijver van paleis Huis ten Bosch ten huwelijk gevraagd en haar toen de prachtige, mede door hemzelf ontworpen ring gegeven. Toch hield de dienst lange tijd als verlovingsdatum 30 maart aan. Op die dag werd Máxima aan de Nederlanders voorgesteld en hoorden we haar voor het eerst praten. In alle talen meldde de voorlichtingsdienst destijds dat de verlovingsdag 30 maart was. Inmiddels lijkt men daar een beetje op te zijn teruggekomen. Op de website www.koninklijkhuis.nl, die door de RVD wordt bijgehouden, staat nu dat op die dag de verloving werd bekendgemaakt.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen