Steeds meer in de openheid

Koning Willem-Alexander zet de deuren van zijn paleizen steeds meer op de kier. Hij heeft er kennelijk geen bezwaar tegen om publiek toe te laten tot zijn paleizen, net als in de andere Europese monarchieën. Binnenkort gaat paleis Noordeinde op vier zaterdagen open voor bezoekers en de Koninklijke Stallen openen zelfs zestien middagen hun poorten. Ik verwacht dat er een stormloop op de kaarten zal komen.

Maar dat is nog niet alles. In het Paleis op de Dam zullen deze zomer de schilderijen te zien zijn die normaal gesproken de vertrekken van paleis Huis ten Bosch sieren. Deze schilderijen zijn daarom tot dusver alleen zichtbaar geweest voor het selecte gezelschap dat in het privépaleis van het staatshoofd welkom was. Omdat Huis ten Bosch nu gerenoveerd en verbouwd wordt, is de kunstcollectie weggehaald en wordt die in het Amsterdamse paleis aan het publiek getoond.

Zelfs het Koninklijk Huisarchief geeft meer toegang dan ooit. Dit privéarchief van de Oranjes is vaak verweten dat het niet openbaar toegankelijk is. Het klopt dat je er niet zomaar binnenkomt, maar in de afgelopen jaren hebben vele journalisten en historici daar gewoon toegang gekregen om onderzoek te kunnen doen. Weliswaar niet voor alle onderwerpen, maar het is een fabeltje dat niemand welkom was. Het Koninklijk Huisarchief is nu echter nog opener geworden. De directeur geeft zelfs wekelijks toelichting bij mooie objecten uit de verzamelingen van de Oranjes in een televisieprogramma. 

Ik ben benieuwd hoe straks de reacties zullen zijn als paleis Noordeinde opengaat voor het publiek. Want hoewel er prachtige zalen en stijlkamers in het paleis zitten, is het in verhouding met buitenlandse paleizen nogal klein. Ik zou het paleis zelfs eerder knus dan groots en statig noemen. Wie bijvoorbeeld eens in Buckingham Palace is geweest of het grote paleis van de koning van Zweden, zal wellicht wat teleurgesteld kunnen worden. Er zitten in één vleugel voornamelijk kantoren en daar wordt doordeweeks gewoon hard gewerkt, in plaats van de sprookjesachtige paleistaferelen die sommigen er misschien verwachten. In de andere vleugel zit een soort hotel, compleet met kapsalon en zelfs een klein zwembad. Hier verblijven gasten van de koning en de koningin. Ik vraag me af of we dat straks ook te zien krijgen. In elk geval is het een goede ontwikkeling dat we nu, na paleis Het Loo, het Paleis op de Dam en paleis Huis ten Bosch, ook paleis Noordeinde kunnen bezichtigen.

In tegenstelling tot bij de openstelling van de Oranjezaal vorig jaar zijn de kaarten dit keer echter niet gratis. En dat is een verstandig besluit. Gratis kaarten zorgden er namelijk voor dat een deel van de aangemelde bezoekers uiteindelijk niet kwam opdagen. Om te voorkomen dat hierdoor uiteindelijk minder mensen in de gelegenheid zijn het paleis te bezoeken, wordt zes euro per persoon gevraagd. De opbrengst wordt gebruikt om een deel van de kosten te dekken. Nog mooier zou zijn dat er straks meer dagen bij komen als de openstelling een succes is, zodat er ook meer verdiend wordt en dat geld gebruikt kan worden voor het onderhoud.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen