Column Marcvanderlinden

Sport verbroedert

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leken zich te hebben voorgenomen de Olympische Spelen dit keer op een andere manier bij te wonen. Nu Willem-Alexander staatshoofd is, past hem een wat statiger rol dan toen hij nog Prins van Oranje was.

Toen werd er flink op los gejuicht op de tribunes. Willem-Alexander en Máxima in zijn kielzog schreeuwden, klapten en juichten de Oranjesporters bij vele wedstrijden naar de eindstreep. En als er een medaille werd gewonnen braken de prins en de prinses bijna de tent af om ’s avonds, in het Holland Heineken Huis, vrolijk mee te hossen met de andere supporters. Goed, dat moest dus allemaal anders. Want als koning moet men kennelijk wat statiger, afstandelijker zijn. En dus kwam het koninklijk paar keurig gekleed naar Adler Arena. Natuurlijk waren er wat oranje accenten, maar het was allemaal erg netjes. De koning in een kaki broek met blauw overhemd, Máxima in een donker colbertje, met witte blouse. De oranje sjaal kwam van Hermès…

Als koning moet je jezelf voortdurend beperkingen opleggen. Koningin Beatrix leerde ook haar zoon dat afstand bewaren vaak de beste manier is. De kans dat het dan misgaat, is het kleinst. Bovendien wordt er van een koning een koninklijk optreden verwacht. Zelfs het volk wil niet dat de koning te volks is. Dit alles leken de koning en de koning te beseffen toen ze dit jaar naar de toch al zo beladen Olympische Spelen gingen. Het moest allemaal anders en vooral rustiger… Maar eenmaal op de tribunes ging het oude sportershart toch weer kloppen. Al snel zaten de koning en koningin als vanouds te roepen en te klappen op de tribunes. En de volgende dag kwamen ze al in de trainingspakken naar de Adler Arena, om daar Ireen Wüst naar het goud te juichen. De goede voornemens om het allemaal wat minder enthousiast te doen leken helemaal verdwenen. En gelijk hebben ze. De Nederlanders zijn in de afgelopen jaren gewend geraakt aan het supportersgedrag van Willem-Alexander en Máxima. Sterker nog, de meeste mensen vinden het geweldig dat dit paar de sporters zo steunt. Als ze dat zouden aanpassen vanwege de nieuwe rol zou dat meteen opvallen. Het colbertje van Máxima en de nette outfit van de koning pasten toch minder goed bij de sfeer dan de oranje-zwarte trainingspakken waar ze de volgende dag in verschenen. En dat voelden ze zelf waarschijnlijk goed aan. Koning-zijn betekent ook dat je je hart moet volgen en niet iets moet doen wat niet bij je past. Willem-Alexander en Máxima zijn enthousiaste veertigers die nog niet stijf op een tribune kunnen en willen zitten. Ze móeten meedoen. Als ze wat ouder worden zal dat vanzelf minder worden. Of niet. Zolang het natuurlijk overkomt is er niets aan de hand. Op andere momenten is er meer afstand tussen koning en sport en iedereen lijkt dat ook te begrijpen. Maar sport verbroedert. Zeker tijdens de Olympische Spelen.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen