Schaatsen en fietsen met Bernhard

Enige tijd geleden interviewde ik prins Bernhard over zijn stichting Lymph & Co. De prins richtte deze stichting op nadat hij tijdens de behandeling voor lymfklierkanker in 2013 in de gaten kreeg dat er te weinig geld is voor onderzoek naar deze ziekte. Samen met lotgenoten, waaronder Rossana Kluivert en Monique des Bouvrie, zet hij zich nu in om fondsen te werven voor meer onderzoek. Dat heeft succes: de eerste subsidies aan meerjarige onderzoeken zijn al gegeven. Maar er moet natuurlijk meer gebeuren.

En om te zorgen dat de stichting jaarlijks geld ontvangt, hebben Bernhard en zijn stichting een fantastisch evenement bedacht: de Hollandse 100. Hierbij gaat het om 10 kilometer schaatsen en 90 kilometer fietsen. Twee oer-Hollandse sporten, die je kunt beoefenen voor het goede doel, samen met leden van de koninklijke familie en vele Bekende Nederlanders. Sport verbroedert zegt men, en dat geldt helemaal bij dit evenement. Veel mensen doen mee omdat ze een ‘band’ met lymfklierkanker hebben. Ze hebben de ziekte zelf gehad of willen een dierbare die de ziekte heeft steunen.

Dat is prachtig, maar ik zou het nog mooier vinden als juist mensen die (gelukkig!) niets met deze ziekte te maken hebben gehad ook hun solidariteit tonen. Dat kan door mee te doen aan het evenement, dat op zondag 6 maart voor de tweede keer plaatsvindt op ijsbaan FlevOnice. Dat kan ook door de teams te steunen. Ik heb dat vorig jaar gedaan en doe dat uiteraard nu weer. Wat me extra aanspreekt bij Lymph & Co is dat elke euro die binnenkomt ook daadwerkelijk naar het onderzoek gaat. De organisatie, waaronder dus Bernhard en zijn strijdmakkers, heeft zich verplicht alle kosten van bijvoorbeeld dit evenement door sponsors of uit eigen middelen te betalen. De Hollandse 100 is in dat opzicht dus ook echt Hollands: er wordt goed op de centen gelet. Vandaar dat u het mij hopelijk vergeeft dat ik wat extra reclame maak voor dit evenement. Een goed doel mag immers altijd gesteund worden. Overigens heb ik me voorgenomen volgend jaar ook zelf op een bepaalde manier mee te doen. Aan het einde van het gesprek vroeg prins Bernhard namelijk waarom ik niet meedeed. Dat was een goede vraag, maar dat wordt nog wat: ik kan niet schaatsen en 90 kilometer fietsen zal me waarschijnlijk niet binnen de gestelde tijd lukken. Maar belofte maakt schuld, dus volgend jaar doe ik iets, alleen weet ik nog niet wat. Gelukkig heb ik nog even om daarover na te denken.

Voor meer informatie:

www.dehollandse100.nl

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen