Column Marcvanderlinden

Rouw, roem en royalty

Als je lid bent van een koninklijke familie weet je dat je niet alles privé kunt houden. Dat is, net als bij andere bekende mensen, de prijs van de roem. Bij een zeer tragische gebeurtenis als de dood van koningin Máxima’s zusje is het geen verrassing dat het in het nieuws komt. Sterker nog, het was de Rijksvoorlichtingsdienst die het bekend maakte. De enorme media-aandacht voor deze intens verdrietige omstandigheden hoort er in onze tijd nu eenmaal bij. Maar wat doet Nederland dat respectvol ten opzichte van Argentinië, waar geen detail onbesproken bleef en gruwelijke beelden werden uitgezonden, die je van niemand zou willen zien. Het moet dan heel zwaar zijn om beroemd te zijn of familielid van een beroemdheid.

Het is goed dat al snel werd besloten koningin Máxima’s agenda voorlopig leeg te maken. Zij zal tijd nodig hebben om dit verwerken, als dat überhaupt al kan. Daar heeft ze rust voor nodig. Als je een publiek figuur bent, wordt er bij openbare gelegenheden door duizenden mensen naar je gekeken. Het lijkt simpel: met een bloemetje in de hand naar het publiek zwaaien en lachend op de foto gaan. Maar het kost veel energie. Die energie heb je niet als je verdrietig bent en vol zorgen zit om je moeder die net haar kind heeft verloren. Alle energie moet dan kunnen gaan naar verwerken.

Ik stond nog geen meter van Willem-Alexander af toen hij bij aankomst in Letland afgelopen zondag een emotionele verklaring aflegde. Met een brok in mijn keel, want je zult het maar moeten doen. Had hij de staatsbezoeken aan Letland, Estland en Litouwen dan niet ’gewoon’ moeten afzeggen, zult u zich afvragen. Maar hoewel deze week voor hem zwaar zal zijn en zijn gedachten ongetwijfeld regelmatig zullen afdwalen naar zijn vrouw en schoonfamilie, is het goed dat hij is gegaan. Een staatshoofd moet nu eenmaal zijn privésituatie kunnen scheiden van het ambt. Hij weet hoeveel voorbereidingen er door gastlanden Letland, Estland een Litouwen zijn gedaan en hoeveel werk er aan Nederlandse zijde is verricht. Koning Willem-Alexander zal zich bovendien als geen ander realiseren dat de meeste Nederlanders die een zus of ouder verliezen het ook moeten doen met twee dagen ’vrij’, waarna ze eigenlijk weer aan het werk moeten.

Zijn dochters moesten maandag weer naar school en hen zal hij willen laten zien dat het leven, ondanks het grote verdriet, toch weer opgepakt moet worden. Voor de buitenwereld gaat hij dus door zoals gepland. Maar wat zal het hem veel moeite kosten! En wat zal dit gezin blij zijn als de zomervakantie begint en ze wekenlang helemaal niets in het openbaar hoeven doen.