Prinsjesdag moet je eens meemaken

Prinsjesdag is een beetje een vreemde dag voor een royalty-journalist. Want het is geen gebeurtenis die vanuit het koningshuis wordt georganiseerd, maar vanuit de politiek. Het zijn dan ook voornamelijk de parlementaire verslaggevers die deze dag verslaan. Op royalty-gebied gebeurt er weliswaar het nodige: een rijtoer, een troonrede en een balkonscène, maar echt nieuws komt er zelden vandaan.

Toch is er altijd wel een plekje in de Ridderzaal, of in een persvak bij bijvoorbeeld Paleis Noordeinde te krijgen. Dat heb ik diverse malen gedaan, maar toch zei ik altijd tegen iedereen die vroeg of dat leuk was, dat je het uiteindelijk op tv toch veel beter ziet. Dit jaar besloot ik om eens ‘gewoon’ tussen het publiek Prinsjesdag te beleven. En ik zal het maar zeggen: het was de leukste Prinsjesdag ooit. Als ik aan het werk ben, kom ik meestal terecht bij het vaste groepje van collega’s, mensen van de Rijksvoorlichtingsdienst en soms een beveiliger. Dat is gezellig, maar die mensen zie ik het hele jaar door al bij andere momenten. Tussen het publiek is een heel andere gewaarwording. Ik had een prachtige plek op een van de tribunes voor Hotel Des Indes, kaartjes daarvoor kunnen gewoon elk jaar via dit hotel of bij de VVV van Den Haag worden gekocht. Geen gereserveerde plek, maar gezellig aanschuiven naast andere mensen die er een dagje uit van maken. Achter me zaten een paar vrolijke dames uit Oss en voor me heren van ABN Amro die Prinsjesdag als een speciaal uitstapje hadden geregeld. Op zo’n tribune ontstaat al snel wat verbroedering. Er wordt over van alles en nog wat gepraat en zelfs als het begint te regenen dan blijft het gezellig. Samen uit, samen nat. Bij de tribunes zit ook een commentator die precies vertelt wie er in de stoet voorbij komen. Dat is best handig, want het is een hele optocht van militairen, leden van de hofhouding en uiteindelijk de leden van het Koninklijk Huis. Bovendien zijn er grote schermen waardoor ook de televisie-uitzending gewoon te volgen is.

Ik zat een beetje hoog op de tribune en had een perfect zicht op het Lange Voorhout en zag dus alles al in de verte aankomen. En toen de Gouden Koets voorbij kwam, heb ik gewoon mee gezwaaid met de rest van de tribune… iets wat ik vanuit een persvak waarschijnlijk nooit zou doen. Meteen na de terugkeer van de koning verdwenen vele mensen richting Hotel Des Indes om daar aan een chique High Tea te gaan. Prinsjesdag werd zo wel een heel bijzondere dag en ik kan het iedereen aanraden om het eens vanuit Den Haag mee te maken. Het is een leuk dagje uit en écht anders dan op tv.