Column Marcvanderlinden

Prinses William?

Hoe gaat Kate na haar huwelijk met William heten? Om te beginnen met de voornaam: in officiële documenten zal ze worden aangeduid met haar doopnaam Catherine. Maar in de volksmond zal het natuurlijk altijd Kate blijven. Zelfs Diana werd, toen zij lang Prinses van Wales was, in sommige landen nog altijd aangeduid met Lady Di. In Franstalige landen werd dat dan ook nog uitgesproken als ladiedie, zo ontdekte ik tijdens een pijnlijk interview voor de Franse televisie in 2002. Ik was gevraagd om een toelichting te geven bij het aanstaande huwelijk van onze kroonprins. En volgens de medewerkster was mijn Frans goed genoeg om een live-interview te kunnen doen via een straalverbinding met Parijs. Ik werd geïntroduceerd als dé royalty-journalist van Nederland – heel aardig van ze – maar stond met mijn mond vol tanden toen de verslaggeefster me vroeg: ’Máxima, est elle la nouvelle Ladie Die?’ (Is Máxima de nieuwe Lady Di?). Geen idee wat de vrouw bedoelde. ’Ladiedie?’ vroeg ik in mijn onschuld. En om het erger te maken vervolgens ook nog: ’Wát is dat?’ De vrouw keek me verbijsterd aan.

Een royalty-journalist die nog nooit gehoord had van Lady Di! Het interview was meteen over. Terug naar de studio in Parijs, zei de vrouw bitter in het Frans. Meteen nadat de uitzending gestaakt was vroeg ik wat ze nou bedoelde. Want ik begreep het nóg niet. En toen hoorde ik dat de Fransen Lady Di dus als Ladiedie uitspreken. Ik zal het nooit meer vergeten.

Maar terug naar Kate/Catherine. De grote vraag is hoe zij zich na haar huwelijk officieel zal gaan noemen. Als er niets wordt veranderd zal ze door het leven moeten gaan als ’Hare Koninklijke Hoogheid Prinses William van Wales’. Voor ons klinkt dat heel vreemd, maar het Engelse hof houdt nog steeds vast aan de oude traditie dat vrouwen de naam en titel van hun man voeren. Dat deden wij hier vroeger ook. Toen prinses Louise van Pruisen trouwde met prins Frederik, de broer van koning Willem II, werd zij hier in Nederland prinses Frederik genoemd. Volgens die regel zou prinses Laurentien dan nu prinses Constantijn worden genoemd. Dat klinkt in de 21ste eeuw wel een beetje vreemd, maar in Engeland bestaat dat nog wel. De vrouw van prins Michael heet Marie-Christine, maar wordt in alle officiële stukken prinses Michael genoemd. En zo kan het dus ook met Kate gaan, tenzij koningin Elizabeth William bij zijn huwelijk een adellijke titel cadeau doet. Dat deed ze destijds ook bij de huwelijken van haar zoons Andrew en Edward, die respectievelijk de hertog van York en de Earl van Wessex werden. Hun echtgenotes hoefden daardoor niet als prinses Andrew of prinses Edward door het leven, maar als hertogin en gravin. En ik denk dat het Kate ook bespaard zal worden om als prinses William haar start te maken in de wereld van royalty.