Prins Andrew heeft het gedaan!
8 december 2010
In de kranten en op televisie is er momenteel veel te doen over WikiLeaks. Deze organisatie zette tienduizenden ambtelijke stukken van vooral de Amerikaanse diplomatieke dienst op internet. Dat heeft al veel bijzondere informatie opgeleverd, al kan men zich afvragen of het goed is dat dit allemaal zo openbaar wordt gemaakt. Maar zeker is dat het pikant leesmateriaal oplevert.
Inmiddels heeft WikiLeaks ook al het eerste royalty-schandaal veroorzaakt. In een van de stukken omschrijft een Amerikaanse ambassadeur prins Andrew, de zoon van koningin Elizabeth, als ’verwaand’ en ’onbeschoft’. Bovendien zou de prins hebben opgeschept over de belangrijkheid van Engeland in de wereld en zou hij landen als Frankrijk corrupt hebben genoemd. Ondiplomatieke taal van iemand uit de hoogste kringen, die natuurlijk niet bedoeld was om openbaar gemaakt te worden. Maar het bevestigde wel wat velen al jaren dachten, maar niet in het openbaar durfden te zeggen.
Over Andrew’s gedrag doen al jaren vele geruchten de ronde. Hij zou zelfs tot ’speciaal gezant voor de internationale handel’ zijn gebombardeerd om hem zoveel mogelijk in het buitenland en daarmee uit het zicht te hebben. Maar nadat er in de officiële documenten die WikiLeaks op internet plaatste over Andrew werd gesproken, was de beer uit de kooi. Op zaterdag 4 december verscheen er in The Daily Mail een artikel van Simon Wilson, die ooit aan het hoofd stond van Engeland’s diplomatieke missie in Bahrein en daardoor de prins veel had meegemaakt. Hij beschrijft Andrew als ’Zijne Achterlijke Hoogheid’ en als een ’Buffoon’ (idioot). Het ’werk’ van Andrew zou verspilling van belastinggeld zijn volgens Wilson. De prins deed niet waarvoor hij werd ingezet, was lomp tegen andere gasten en eigenlijk alleen maar geïnteresseerd in de cadeaus die hij bij de rijke koninklijke familie van Bahrein kon opstrijken. Het verhaal geeft veel leuke achtergrondweetjes. Zo moest er voor elk bezoek een speciaal verkenningsbezoek worden afgelegd door medewerkers van de prins, eveneens op kosten van de belastingbetaler. Die verkenners moesten dan uitzoeken wat de prins zoal kon doen. Op een klein eiland als Bahrein (oppervlakte 694 km2) was dat bepaald nog niet gemakkelijk.
Ook grappig: Andrew eiste dat zijn persoonlijke assistent op alle reizen zijn strijkplank meenam, want alleen daarop konden de broeken van de prins echt goed gestreken worden. Simon Wilson en de Engelse ambassadeur in Bahrein hebben overwogen om het gedrag van de prins te rapporteren aan de regering in Londen, maar durfden het niet omdat ze bang waren dat dat gevolgen zou hebben voor hun eigen carrière. Maar inmiddels is Wilson met pensioen en na de onthullingen op WikiLeaks zag hij eindelijk kans om terug te slaan richting Andrew.