Column Marcvanderlinden

Persoonlijke levenssfeer

De verbouwing van Huis ten Bosch gaat bijna twee keer zoveel kosten als aanvankelijk begroot. In plaats van ruim dertig miljoen gaat de renovatie bijna 59 miljoen kosten. Natuurlijk schrik je als je die bedragen hoort. Het zijn ook de momenten dat sommige mensen altijd komen met opmerkingen als: ’Weg met dat koningshuis.’ Dat mag iedereen vinden, hoor. Maar daarmee is het probleem van Huis ten Bosch echt niet opgelost. Het paleis zal dan nog steeds gerenoveerd moeten worden en dat zal nog steeds tientallen miljoenen gaan kosten.

Overigens: als het koningshuis weg is, zoals die boze mensen willen, dan moet de president van de nieuwe republiek Nederland toch ook ergens wonen. In de meeste republieken wonen de presidenten in paleizen die ooit van de koningen waren en Paleis Huis ten Bosch is dan in Nederland nog steeds het meest voor de hand liggend.

Wat ik vreemd blijf vinden, is dat premier Rutte maar weinig doet om de kritiek, dat de Oranjes verantwoordelijk zijn voor de veel duurdere renovatie, te weerleggen. Hij zou dat gemakkelijk kunnen doen door openheid van zaken te geven over hoe die tientallen miljoenen precies worden besteed. Hebben wij daar eigenlijk niet gewoon recht op? Het is tenslotte ons aller geld dat daar wordt uitgegeven. Ik hoef echt niet elk bonnetje van elke tegel die er gekocht wordt te zien, maar ben wel benieuwd wat de kosten zijn voor het privégedeelte van het paleis. Betalen de Oranjes daaraan mee? Of mogen zij gewoon een wensenlijstje doorgeven en wordt dat uitgevoerd? Vragen die relevant zijn, gezien de kosten die gemaakt gaan worden. Maar de kans dat er ooit antwoord op komt is klein, omdat in Nederland al snel wordt gezegd dat de persoonlijke levenssfeer van de Oranjes gerespecteerd dient te worden. Naar mijn mening wordt daar te vaak en te snel mee geschermd. Niemand hoeft volgens mij te weten of de kamers van de prinsesjes roze of lichtblauw geschilderd zullen worden, maar we zouden wel moeten kunnen weten wat het kost. Evenmin zal niemand er bezwaar tegen hebben als er een nieuw zwembad komt bij het paleis. De koning kan met zijn gezin nu eenmaal niet zo makkelijk naar een openbaar zwembad. Maar als zo’n zwembad een – ik zeg maar wat – superdeluxe golfslagbad moet worden, dan lijkt het me onzin dat de belastingbetaler daarvoor moet opdraaien. Meer openheid dus graag. Wat dat betreft is de openstelling van de Oranjezaal voorafgaand aan de periode van de verbouwing een goede zaak. Ik hoop dat dat straks ook gebeurt als de renovatie klaar is en we dus zelf kunnen zien hoe de miljoenen besteed zijn.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen