Oude tijden, nieuwe tijden

Wie in Apeldoorn is en in de omgeving van Paleis Het Loo gaat wandelen, komt al snel langs de woning van prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven. Door de hoge hekken en de bosschages is er niets van hun prachtige woning te zien. En wie wil proberen het toch te zien, zal al snel te maken krijgen met leden van de Koninklijke Marechaussee die Huis Het Loo, zoals de woning van de prinses en haar man heet, en haar bewoners moeten beschermen.

Hoe anders is het met prins Constantijn en prinses Laurentien, die in een gewone Haagse straat wonen en geen marechaussee voor de deur hebben. Maar is de positie van Constantijn niet net zoals destijds die van Margriet? De prinses was, net als Constantijn nu, de nummer vier in lijn van troonopvolging toen Beatrix nog op de troon zat. In die tijd was het gebruikelijk dat de marechaussee dan bij hun woning werd gezet en dat de prinses en de leden van haar gezin altijd door lijfwachten werden begeleid. Inmiddels willen de royals echter zoveel mogelijk een ’gewoon, normaal leven’ waarbij ze ook carrière willen maken. Bij zo’n leven past geen wachtpost voor de deur en evenmin een lijfwacht die overal aanschuift. Veranderende tijden heet dat.

Inmiddels staat prinses Margriet op de achtste plaats van troonsopvolging en is ze eigenlijk verder verwijderd van de troon dan ze ooit is geweest. Maar desondanks houdt ze haar beveiliging en de wacht voor de deur. Het doet voor sommigen wat vreemd aan: waarom de nummer 8 zo streng bewaken en de nummers 4 tot en met 7 niet? Dat heeft vooral een menselijk aspect. Prinses Margriet (74) is haar leven lang begeleid door lijfwachten en gewend aan marechaussee voor de deur. Het zou raar zijn om daar nu ineens afscheid van te nemen, bijvoorbeeld uit kostenoverweging. Daarnaast heeft de staat de zorg voor de leden van het Koninklijk Huis. Waar prins Constantijn ooit duidelijk heeft gemaakt dat hij geen behoefte heeft aan 24-uursbewaking, heeft Margriet dat nooit gedaan. Bovendien vervullen de prinses en haar man nog vele openbare verplichtingen, in tegenstelling tot Constantijn en Laurentien, die liever in de anonimiteit hun eigen werk doen en daardoor veel vrijer kunnen zijn in hun bewegingen. Voor de zoons van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, die geen lid meer zijn van het Koninklijk Huis, is de persoonsbeveiliging al jaren geleden geschrapt.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen