Oranjezaal

Op maandag 7 september werden op paleis Huis ten Bosch de eerste bezoekers van de openstelling voor het publiek door de Oranjezaal rondgeleid. Enkele dagen daarvoor mocht ik met enkele collega-journalisten de zaal ook bekijken. Het was niet mijn eerste keer. Zo’n vijftien jaar geleden was ik er ook en toen was ik al sprakeloos door de zaal. Als je binnenkomt, word je overdonderd door de prachtige ruimte vol met Hollandse meesters. Dat hebben ze bij het Rijksvastgoedbedrijf goed gezien.

Om die reden krijgen bezoekers bij binnenkomst drie minuten om in stilte de zaal in zich te kunnen opnemen. Dat gevoel is overweldigend. In onze tijd zijn we heel wat gewend met alle prachtige digitale mogelijkheden, maar in de zeventiende eeuw moet die zaal helemaal als een wonder zijn gezien. De zaal maakt echter nog meer indruk als de deskundige gidsen over de schilderijen vertellen. Zelfs het kleinste detail in elk schilderij heeft wel een symbolische betekenis. De Oranjegeschiedenis, maar ook de tijd waarin deze geschilderd werd, komt helemaal tot leven.

Omdat paleis Huis ten Bosch van ons allemaal is en ’we’ dus ook de verbouwing moeten betalen, is besloten de toegang tot het paleis gratis te maken. Dat is sympathiek, maar het heeft er wel voor gezorgd dat er een stormloop op de kaarten is ontstaan. Op de maandag van de openstelling waren er opnieuw 2.500 kaarten beschikbaar, terwijl er zo’n 30.000 mensen waren die probeerden een kaartje te bemachtigen. Helemaal triest is dat niet iedereen die een kaartje heeft, ook echt gaat en omdat deze kaarten op naam staan, blijven de plekken dus leeg. Dat kan niet de bedoeling zijn. Sowieso laat deze belangstelling zien hoe graag mensen eens een kijkje willen nemen in het beroemde paleis. Dat de koning er straks gaat wonen, mag eigenlijk geen argument zijn om het paleis dan niet meer open te stellen voor het publiek. In de zomermaanden, als de koning in Griekenland verblijft, zou het paleis bijvoorbeeld open kunnen gaan. In het buitenland gebeurt dat ook met paleizen. De Oranjezaal verdient het om door iedereen gezien te kunnen worden. Er zijn nog kaarten beschikbaar, die op maandag 14 september om 8 uur besteld kunnen worden. Wees er snel bij. Bestellen kan alleen via www.bezoekdeoranjezaal.nl