Column Marcvanderlinden

Oranjes in het ziekenhuis

Het staatsbezoek van ons koningspaar aan China liep anders af dan de bedoeling was. Koningin Máxima ging vanwege een nierbekkenontsteking eerder naar Nederland en werd, eenmaal terug, meteen opgenomen in het Haagse Bronovo ziekenhuis. Voor de koning en ook de drie prinsesjes zal dat een moeilijk moment zijn geweest.

Willem-Alexander moest zijn echtgenote eerst al achterlaten in Peking en daarna zelfs alleen verder met het staatsbezoek, terwijl hij ongetwijfeld liever bij zijn vrouw en kinderen wilde zijn. Want ook de drie prinsesjes zullen geschrokken zijn toen ze eerst hoorden dat hun moeder in China ziek was geworden en vervolgens dat ze in het ziekenhuis moest worden opgenomen.

Op zulke momenten blijkt weer eens dat het koninklijk gezin geen gewoon gezin is. De meeste andere Nederlanders zouden op zulke momenten alles opzij kunnen zetten om zich helemaal te richten op het zieke gezinslid. Maar Willem-Alexander moest gewoon door in China, honderden handen schudden en het staatsbezoek zoals gepland afmaken. Pas toen hij kort na het laatste programma-onderdeel op het vliegtuig naar Nederland stapte, kon hij weer voorrang aan zijn rol van echtgenoot en vader geven.

Meteen na aankomst in Nederland – nog dezelfde dag – ging hij al op bezoek bij zijn echtgenote. Máxima mocht twee dagen later alweer naar huis. De prinsesjes zullen ongetwijfeld ook bij hun moeder op bezoek zijn geweest, maar daar hebben we niets van gezien. We weten ook niet of prinses Beatrix de zorg over de meisjes even had overgenomen. Het zou goed kunnen, want precies op de dag van terugkeer van Willem-Alexander onderging zijn moeder in Londen een staaroperatie. Dat zal allemaal wel keurig gepland zijn geweest.

Prinses Beatrix en koningin Máxima brachten het weekend allebei in eigen kring door. Ze zullen het de komende tijd rustiger aan moeten doen, maar dat is logisch na een verblijf in het ziekenhuis. Prinses Beatrix, die in januari haar 78ste verjaardag viert, zal echter snel gewoon weer aan het werk gaan. Koningin Máxima verscheen woensdagmorgen zelfs alweer in het openbaar. Hoewel we geen officiële mededeling hebben gekregen over de uitslagen van het ziekenhuis, is het voor Maxima te hopen dat ze in de toekomst van deze vervelende en pijnlijke aandoening verstoken blijft.