Op bezoek bij Margrethe

Dit jaar doe ik dit werk 27 jaar en nog steeds vind ik het de leukste baan die er is. Een tijdschrift maken, schrijven, reizen en mensen spreken: het hoort er allemaal bij en het verveelt nooit. Maar de echte ontmoetingen en gesprekken met royals zijn natuurlijk de krenten in de pap. Interviews worden maar zelden gegeven en dus moet je een beetje geluk hebben. Zo duurde het tien jaar voordat ik een eerste gesprekje met Beatrix had.

Daarna zijn er heel wat persgesprekken geweest waar ik bij mocht zijn, maar een echt interview is er nooit gekomen. En dat komt er ook niet. Beatrix, als koningin maar ook als prinses, geeft zelden interviews en als ze dat doet, dan kiest ze altijd een nationale figuur, zoals Maartje van Weegen of Hella Haasse. De prinses staat natuurlijk nog steeds op mijn wensenlijstje, maar wel onder het kopje ‘Gaat toch nooit lukken’. Beatrix deelt daarop de eerste plek met koningin Elizabeth.

Er is ook een lijstje van koningen en koninginnen die gemakkelijker te benaderen zijn voor een interview. Gemakkelijker betekent in dit geval: het is niet onmogelijk. Gemákkelijk is het nooit. Op deze lijst stond de Deense koningin Margrethe. Ze is al bijna 43 jaar koningin van Denemarken en zal dat, zo heeft ze gezegd, tot haar dood blijven. Binnenkort wordt ze 75 jaar maar ze lijkt van het taaie soort, dus de kans dat ze haar zestigjarig jubileum gaat halen is groot. Ik wens het haar in elk geval van harte toe, al besef ik dat het voor haar zoon, kroonprins Frederik, wellicht moeilijk zal zijn om zo lang te moeten wachten op de troon. Zijn vrienden Felipe van Spanje, Willem-Alexander van Nederland en Filip van België zijn immers al aan de beurt. Margrethe ontvangt in maart koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij hun staatsbezoek aan Denemarken. Om die reden mochten vijf journalisten naar Kopenhagen komen – op kosten van de Deense regering – om kennis te maken met de cultuur en het bedrijfsleven, maar ook om koningin Margrethe te interviewen. U begrijpt, een buitenkansje dat ik met beide handen heb aangegrepen. We worden ontvangen in Paleis Fredensborg en krijgen een uur de tijd. De vragenlijst heb ik al opgesteld en volgende week hoort u wat de koningin zoal antwoordde. Mijn week kan in elk geval niet meer stuk.