Oneerlijke vergelijking

In het Verenigd Koninkrijk wordt jaarlijks de Court Circular gepubliceerd, een jaarverslag van de werkzaamheden en kosten van de koninklijke familie. Het is fantastisch bijgehouden en doet voorkomen alsof sommige leden meer afspraken hebben dan er dagen in het jaar zitten.

Prins Charles en prinses Anne, de ’Princess Royal’, strijden al jaren om de eerste prijs. Waarbij opvalt dat alles wat Charles met of zonder echtgenote Camilla doet breed wordt uitgemeten, terwijl Anne’s werk zelden media-aandacht krijgt. Zij had in 2019 maar liefst 447 officiële afspraken, Charles had er 398. In dat jaar had het Britse koningshuis vijftien actieve leden, waarmee bedoeld wordt dat veertien familieleden van de Britse koningin actief waren voor de monarchie en het Verenigd Koninkrijk. De Britse monarchie telt elke afzonderlijke afspraak van de prins of prinses. Dat betekent, als Charles in een stad op een middag vier verschillende projecten bezoekt en ’s avonds gastheer is van een receptie, dat als vijf verschillende werkzaamheden wordt geteld. Als je dan vijftien actieve leden hebt en zelfs de oude Queen er in dat jaar nog 283 had, komen de Britse media al snel tot de conclusie dat ze de hardst werkende koninklijke familie hebben. In Nederland wordt er echter anders geteld. Er zouden maar drie actieve leden zijn, waarbij prinses Margriet, prins Constantijn en prinses Laurentien zijn vergeten. België zou twaalf actieve royals hebben. Terwijl het koningspaar bijna alles doet, wordt prinses Astrid slechts bij uitzondering ingezet. De rest van de familie doet nooit wat. Ondertussen krijgen in Nederland momenteel slechts drie leden een inkomen, maar in België wordt er aan zes leden een dotatie betaald. En in België wonen alle zes de leden van het koningshuis die een inkomen krijgen ook op kosten van de staat. Prinses Margriet en prins Constantijn hebben daar zelf voor moeten zorgen en werken dus voor een onkostenvergoeding. In België zouden al die twaalf werkende leden van de koninklijke familie – ik heb geen idee wie dat allemaal zouden moeten zijn – samen 468 verplichtingen hebben gehad. Hoe men tot dat totaal is gekomen, blijft een raadsel. 

Daarbij vergeleken lijken de Oranjes lui en dat is een beetje hun eigen schuld. Bij een streekbezoek van onze koning en koningin worden meerdere steden of dorpen in een bepaalde regio bezocht en overal wordt ruim de tijd genomen voor ontmoetingen met lokale ondernemers, maar ook voor wat er in die regio speelt. De Britten tellen elk onderdeel van zo’n bezoek als een aparte activiteit. Dan loopt het aantal werkzaamheden lekker snel op. In Nederland geldt het als één streekbezoek, terwijl het in het VK misschien wel als zes agendapunten wordt gezien. Ook maakt de RVD niet alles bekend wat de koninklijke familie voor de monarchie of Nederland doet. Een receptie of lunch voor een groep ondernemers wordt zelden bekendgemaakt, terwijl het Britse hof zoiets wel in de Court Circular laat zetten. Dat jaarverslag bestaat al sinds 1803. Destijds ergerde koning George III zich aan de verslaggeving over de werkzaamheden van het koninklijk huis. Daarom liet hij per dag openbaar maken wat hij en zijn familie zoal gedaan hadden. Bijna tweehonderd jaar later bestaat de Court Circular nog steeds, je kunt ’m zelfs op internet raadplegen.