Column Marcvanderlinden

Nog geen pensioen voor Elizabeth

Ik was er vier jaar geleden van overtuigd dat koningin Elizabeth op haar 95ste haar functies zou gaan neerleggen en haar zoon Charles tot regent zou benoemen. Toen stopte prins Philip namelijk met werken.

Elizabeth heeft altijd gezegd dat ze haar functie voor het leven ziet, ze blijft dus staatshoofd tot haar dood. Dat hoeft géén regerend staatshoofd te zijn. Ze kan alle taken aan haar opvolger overdragen door hem prins-­regent te maken. Toen ze zei dat ze het koningschap als iets zag voor het leven, kon Elizabeth natuurlijk niet vermoeden hoe oud ze zou worden. Toen ze in de tachtig was, merkte ze hoe sterk en fit ze zich nog voelde en kon ze wel vermoeden dat ze de honderd weleens kon gaan halen, net als haar moeder. De koningin-moeder werd uiteindelijk net geen 102. Na haar honderdste was ze wel zwakker geworden. Ze liep slecht, maar dronk nog flink en at drie stevige maaltijden per dag. Dat is bewonderenswaardig, maar voor een staatshoofd is het in mijn ogen te oud. Koningin Juliana zei het zo mooi toen zij haar aftreden aankondigde: ’Bij ieder mens doet zich vroeg of laat het besef voor dat de krachten gaan afnemen.’ Elizabeth heeft dat besef al gehad. Ze loopt stapje voor stapje, de bijeenkomsten werden voor corona al steeds korter en ze kan niet te lang haar interesse bij een onderwerp houden. Begrijp me goed, oude mensen moeten nooit gedwongen stoppen met werken. Als je dat leuk vindt en wil blijven doen – en je werkgever wil het ook – gewoon doorgaan. Maar voor een land kan het beter zijn om een nieuw staatshoofd te krijgen, omdat die de hoforganisatie dan ook eens onder de loep kan nemen. Aan het Britse hof gaat het min of meer nog net zo als toen koning George V en koningin Mary, de grootouders van Elizabeth, op de troon zaten. Dat moet eens aangepakt worden. Ook de hoforganisatie moet al jaren inkrimpen. Er is zelfs iemand in elk paleis die dagelijks alle klokken opwindt.

Door Philip’s pensioen leek koningin Elizabeth een precedent te willen scheppen waarbij 95 jaar de uiterste leeftijd was om openbare functies te bekleden. Dat zou voor alle leden gaan gelden en dus ook voor de Queen. Het leeftijdsplan is echter nooit officieel bevestigd, maar er waren steeds meer journalisten die met dezelfde gedachten zaten als ik. In de afgelopen jaren heeft Elizabeth al wel steeds meer taken overgedragen aan Charles en verdeelde ze een deel van haar patronages onder Camilla, Anne en Sophie. Maar toen kwam corona en kon ze dus niet op een rustige manier afscheid nemen van het publiek, dat ze toch al zo’n 75 jaar een paar keer per week rijen dik achter dranghekken had zien staan. En nu Philip er niet meer is, zal ze niet de indruk willen wekken dat ze stopt vanwege zijn dood. Sterker nog, omdat hij er niet meer is, zouden de dagen wel erg lang en leeg worden als ze al haar taken aan Charles overdraagt. Werken geeft afleiding en brengt haar voortdurend onder de mensen, zeker als corona bedwongen is. Ik kan me voorstellen dat ze nog even wacht.