Niet van elkaar, wel voor elkaar

De beelden van de vernielingen die orkaan Irma op onder andere Sint Maarten heeft veroorzaakt, waren afgelopen week overal te zien. Meteen daarna kwamen prachtige hulpacties op gang om de mensen op de nagenoeg verwoeste eilanden te helpen. Maar op zulke momenten wordt ook duidelijk hoe weinig we in Nederland eigenlijk weten van de eilanden die we vroeger de Nederlandse Antillen noemden. En daarmee in feite over het Koninkrijk der Nederlanden.

Vroeger, in koloniale tijden, zeiden ’we’ altijd dat die eilanden van ons waren. Net als Indonesië en Suriname. Maar als die landen al ooit van ’ons’ waren, dan is dat nu zeker niet meer het geval. Indonesië en Suriname zijn inmiddels onafhankelijke landen. Aruba, Sint Maarten en Curaçao zijn dat in feite ook, maar zij vormen samen met Nederland het Koninkrijk der Nederlanden. Als u zegt dat u in het Koninkrijk der Nederlanden woont, is dat correct. Maar als u het land aan de Noordzee aanwijst als het Koninkrijk der Nederlanden, dan klopt dat dus niet omdat Nederland maar één van de vier landen van het koninkrijk is.

Daarnaast ligt het grootste deel van Nederland in Europa, maar dat land bestaat sinds 2010 ook uit drie eilanden (Saba, Bonaire en St. Eustatius) die in Zuid-Amerika liggen.

Het is ingewikkeld en geloof me, heel veel mensen weten niet precies hoe het zit. Het mooiste is om te zeggen dat we allemaal in één koninkrijk wonen en dat we niet van elkaar zijn, maar er wel vóór elkaar zijn. Dat zou zeker nu Irma zo heeft huisgehouden een rol moeten spelen.

In het verleden hebben de inwoners van wat ik gemakshalve maar de Antillen noem vaak klaargestaan voor Nederland als hier moeilijke tijden waren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam het geld voor de financiering van onze regering in ballingschap en de strijd tegen de Duitsers grotendeels van de Antillen en Suriname bijvoorbeeld. En toen in 1953 de Watersnoodramp plaatsvond en er in één nacht 1.836 doden vielen in Nederland, stuurden de Antillen meteen 3 miljoen gulden. Omgerekend naar hedendaagse waarde zou dat nu zo’n 11 miljoen euro zijn. Nederlanders geven ruim bij grote rampen in het buitenland. Ik hoop dat we dat nog meer doen nu er een natuurramp heeft plaatsgevonden in ons eigen koninkrijk.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen