Nederland-België

Misschien heb ik het hier al eens gedeeld, maar ik ben een Nederbelg. Ik heb een Belgische moeder en een Nederlandse vader. Ik voel me meer Nederlander omdat ik in Nederland ben opgegroeid, maar er is zeker ook een sterke band met België.

Waar ik me door de jaren heen altijd over verbaasd heb, is hoe groot sommige verschillen tussen de twee landjes zijn. Tussen het noordelijkste puntje van Nederland en het zuidelijkste puntje van België zit ongeveer 550 kilometer, maar als je de verschillen ziet, lijkt het soms wel 5.000 kilometer te zijn.

Neem de koningshuizen. Voor de meeste Nederlanders horen de Oranjes bij ons land als een boterham bij hagelslag. We – ik praat hier maar even voor de Nederlanders – vinden het leuk om de koning en de koningin op de tribunes te zien springen als we het goed doen op de Olympische Spelen en op koningsdag willen we de Oranjes even aanraken of ze zien dansen. In België is dat bijna onvoorstelbaar. Het koningshuis stelt zich daar terughoudender en daardoor ook misschien wel wat stijver op, vooral omdat de meeste Belgen dat zo willen.

Maar waar het koningshuis in Nederland al tientallen jaren onverminderd populair is, staat de monarchie er in België minder goed voor. Een meerderheid van de Vlamingen zou er zelfs helemaal van af willen. Dat zorgt voor extra druk op koning Filip, die ook al te maken heeft met vele opstandige familieleden, waaronder zijn eigen ouders en zijn zus. In Nederland weet Willem-Alexander zich gesteund door een grote familie, die er alles aan doet om zoveel mogelijk uit de publiciteit te blijven…

De Belgische royalty-journalisten zijn er vaak jaloers op dat wij Willem-Alexander en Máxima gewoon vragen kunnen stellen. Dáár is het ondenkbaar dat je de koning een microfoon onder zijn neus duwt om te vragen wat hij vindt van de kosten van de monarchie. Daar staat weer tegenover dat de koning en koningin daar op recepties vaak even bij de journalisten langs lopen om een drankje te drinken en informeel bij te praten. Dat gebeurt in Nederland weer bijna nooit. Verder is hier het menu dat geserveerd wordt bij een staatsbanket een soort staatsgeheim. De Rijksvoorlichtingsdienst vindt het ongepast om te melden wat de koning aan zijn gasten serveert, ook al zijn dit vaak gerechten die je als een soort Holland-promotie zou kunnen zien. In België stelt het paleis deze gegevens gewoon ter beschikking. Ook over andere gegevens wordt bij onze zuiderburen vaak minder geheimzinnig gedaan dan hier in Nederland. Kleding, wat er cadeau gegeven wordt: in België zijn dat geen geheimen die door de voorlichters afgeschermd worden. Toen ik met een Belgische collega over alle verschillen praatte, kwamen we niet uit de vraag waar het nu beter is geregeld. En zo blijven de verschillen dus bestaan.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen