Column Marcvanderlinden

Máxima afluisteren

Koningin Máxima houdt ervan haar tijd efficiënt in te delen. Dat betekent dat ze voor buitenlandse reizen de vluchten zo boekt dat ze alle tijd heeft om haar werk te doen en dan zo snel mogelijk weer naar huis kan. Een dagje eerder komen om te acclimatiseren of rekening houden met tijdsverschil is er niet bij. Ik had al eerder de kans Máxima te volgen op een buitenlandse reis en weet dat haar schema echt heel zwaar is. Maar ook ik heb een volle agenda, dus ook voor mij zit er bij de meeste trips geen extra dagje. Nu vloog ik via Londen naar New Delhi waar ik tegen middernacht aankwam. Ik had een kleine winst op Hare Majesteit, die pas om kwart voor twee ’s nachts arriveerde. Toen ze drie kwartier later bij het hotel was, had ze nog zes uur voordat haar eerste vergadering begon. En zo ging het de daaropvolgende drie dagen, bij hoge temperaturen en op verschillende locaties.

De tweede dag begon om acht uur ’s ochtends en eindigde na elf uur ’s avonds. Maar ik klaag niet, want deze reizen zijn een fantastische manier om de koningin van dichtbij mee te maken. En dan ook nog in bijzondere landen, waar je niet elke dag komt.

De koningin heeft een eigen stijl, waarin ze heel direct met mensen een gesprek aangaat, maar er wel met humor en relativering voor zorgt dat haar gesprekspartners snel ontspannen raken. Dat is ook wel nodig, want de koningin praat meestal met mensen die niet gewend zijn om in de belangstelling te staan en met hoogwaardigheidsbekleders te spreken. Het zijn vrouwen en mannen die vanuit een moeilijke positie – armoede of gebrek aan mogelijkheden – iets hebben weten op te zetten. Toch zijn deze mensen kwetsbaar, omdat er maar iets hoeft te gebeuren waardoor ze alles wat ze hebben opgebouwd weer kwijtraken. De Verenigde Naties hebben Máxima gevraagd te kijken hoe deze mensen beter beschermd kunnen worden, bijvoorbeeld door toegang tot financiële diensten als verzekeren, sparen en lenen. Ik vind het een prachtig onderwerp .

Toen de koningin bijna aan het einde van haar bezoek was en ze na een gesprek met de media nog in vergadering ging met haar medewerkers en organisaties die haar werk steunen, bleek ik mijn telefoon in die kamer op tafel te hebben laten liggen. Wat doe je dan? Wachten totdat de koningin klaar is, met de kans dat iedereen denkt dat je hebt meegeluisterd? Of de telefoon gaan halen? Ik koos voor het laatste. Maar het is nogal wat: een deur opentrekken waarachter de koningin in vergadering zit en dan het gesprek onderbreken. Mijn rode kleur kwam op dat moment niet alleen van het zonnige weer in India. Maar liever als blozende man bekendstaan dan als gluiperige afluisteraar. Gelukkig barstte iedereen in lachen uit toen duidelijk werd dat ze al een tijdje, zonder het te merken, een onbekende telefoon in hun midden hadden…