Monegaskische traditie

Als Charlotte Casiraghi inderdaad zwanger is – zie de nieuwe uitgave van Weekend – dan heeft ze zich perfect gehouden aan wat inmiddels gerust een traditie van het prinsdom Monaco kan worden genoemd. In het ministaatje aan de Middellandse Zee krijgen de leden van de prinselijke familie hun kinderen namelijk bij voorkeur zonder dat er eerst getrouwd is. Van de negen kleinkinderen van wijlen prins Rainier werden er maar twee verwekt binnen een huwelijk. Alle andere kinderen waren ofwel buitenechtelijk danwel de reden voor een huwelijk. Prins Albert heeft tot nu toe twee buitenechtelijke kinderen, terwijl zijn huwelijk met Charlène nog steeds kinderloos is. Prinses Caroline heeft vier kinderen. De oudste, Andrea, zat al in de buik van zijn moeder toen ze op 29 december 1983 haar jawoord gaf aan de Italiaanse zakenman Stefano Casiraghi. De twee kinderen die volgden, Charlotte en Pierre, werden tijdens het huwelijk van hun ouders geboren. Maar toen Caroline voor de vierde keer zwanger raakte, was ze nog niet getrouwd met de verwekker daarvan, prins Ernst August von Hannover. Met hem trouwde ze op 23 januari 1999 en op 20 juli van dat jaar werd hun dochter Alexandra geboren. Op papier zijn Caroline en Ernst August nog steeds getrouwd, maar ze zijn al jaren niet meer samen gezien.

Prinses Stéphanie deed het ook op zijn Monegaskisch. Haar eerste zoon, Louis, werd geboren op 26 november 1992. De vader was de bodyguard van de prinses, Daniel Ducruet. Op 4 mei 1994 werd uit dezelfde relatie een dochter, Pauline, geboren. Stéphanie trouwde haar bodyguard in 1995 en een jaar later gingen ze alweer scheiden. In 1998 kreeg de prinses haar derde kind, dochter Camille, en de vader was naar verluidt wederom een bodyguard van de prinses. De Monegaskische troonsopvolgingsregels houden inmiddels rekening met het wispelturige liefdesleven van de leden van het prinselijke huis. En daardoor krijgen kinderen rechten op de troon zodra hun ouders zijn getrouwd, ook al is dat na hun geboorte. Ze worden dan dus met terugwerkende kracht erkend. Daardoor staat Andrea nu op de tweede plaats in de lijn van troonsopvolging, gevolgd door zijn zusje, zijn broer en zijn halfzusje. Daarna komen zijn neef en nicht, de oudste kinderen van Stéphanie. Alleen het jongste kind van Stéphanie zit niet in deze rij omdat haar ouders nooit zijn getrouwd.

Inmiddels is Andrea zelf vader geworden. Zijn zoontje Sacha kan de nummer drie in de lijn van troonsopvolging worden zodra zijn ouders met elkaar trouwen. Goed nieuws: dat huwelijk staat voor deze zomer gepland.