Mijn favoriete koningin

Koningin Elizabeth kan bij mij weinig verkeerd doen. Ik heb een zwak voor de Engelse vorstin omdat ik haar een koningin pur sang vind die de eeuwenoude traditie van haar Huis op een moderne manier voortzet. Dat doet ze consequent, zonder gemaakt populair te doen. Ze valt nooit uit haar rol. Ze is dé Queen, 24 uur per dag, 365 dagen per jaar. In Nederland vind ik het af en toe jammer om vast te stellen dat onze royals het prins of prinses zijn een beetje als een baan van negen tot vijf zien. Een mooi voorbeeld was de ophef over een foto van prinses Máxima met bril. De foto was gemaakt tijdens een werkbezoek van de prinses, maar op een moment dat door de RVD was aangemerkt als een privé-moment. En dus kregen de media die de foto plaatsten het aan de stok met de RVD. Dat zou in Engeland nooit zijn gebeurd. Royal ben je daar 24 uur per dag.

Koningin Elizabeth kan bij mij weinig verkeerd doen. Ik heb een zwak voor de Engelse vorstin omdat ik haar een koningin pur sang vind die de eeuwenoude traditie van haar Huis op een moderne manier voortzet. Dat doet ze consequent, zonder gemaakt populair te doen. Ze valt nooit uit haar rol. Ze is dé Queen, 24 uur per dag, 365 dagen per jaar.
In Nederland vind ik het af en toe jammer om vast te stellen dat onze royals het prins of prinses zijn een beetje als een baan van negen tot vijf zien. Een mooi voorbeeld was de ophef over een foto van prinses Máxima met bril. De foto was gemaakt tijdens een werkbezoek van de prinses, maar op een moment dat door de RVD was aangemerkt als een privé-moment. En dus kregen de media die de foto plaatsten het aan de stok met de RVD. Dat zou in Engeland nooit zijn gebeurd. Royal ben je daar 24 uur per dag.

Ik heb koningin Beatrix zich ook wel eens in het openbaar druk horen maken over een paar spandoeken die in Amsterdam hingen. Die waren tegen haar zin in. Zou Elizabeth dat ook zo doen? Ik denk het niet. The Queen is een perfectionist maar zal in het openbaar nooit een discussie starten. En ze lost veel op met humor. Elizabeth is zo zeker van haar positie als staatshoofd, en misschien ook wel van zichzelf, dat ze te allen tijde boven alles blijft staan. En op deze manier heeft ze vele stormen overleefd. In mijn optiek wordt de Queen in Nederland onterecht als stijf en afstandelijk gezien. Ik vind juist dat ze een heel warme, moederlijke indruk maakt. En ze is grappig. Volgens haar familie is ze een echte gangmaker en af en toe krijgen we daar ook wel iets te zien. In de documentaire ’Monarchy: the Royal Family at work’ kregen we een bijzonder inkijkje in haar leven. De BBC liet zien hoe zeer Queen Elizabeth zich bedient van allerlei trucjes om gesprekken aan te knopen en hoe ze bij een staatsbezoek alles zelf controleert. Ik heb ademloos zitten kijken en ik kan deze serie, die nu op DVD is verschenen, dan ook aan iedereen aanbevelen. Als u abonnee wordt van Royalty krijgt u de DVD zelfs cadeau. Zie daarvoor de bon in het blad. Om alvast een idee te krijgen van die andere koningin Elizabeth is dit een aardig filmpje. Het is een compilatie van oudere documentaires over The Queen.