Column Marcvanderlinden

Met de pr van de koning is niks mis

Koning Willem-Alexander blijft verrassen. Ongeveer een week nadat hij de deuren van paleis Noordeinde openzette voor een radioprogramma dat mee mocht kijken achter de schermen, liet hij de RVD mailtjes rondsturen dat er nieuwe staatsiefoto’s aankwamen en ook nieuwe foto’s van het gezin. Als fotograaf was weer Erwin Olaf gevraagd. Hij maakte jaren geleden al een prachtige serie foto’s van toen nog prinses Máxima in paleis Noordeinde. Zij vroeg hem weer toen ze de koning op zijn vijftigste verjaardag een bijzonder cadeau wilde geven. Hij maakte daarvoor vier prachtige portretten van de koningin en haar dochters. Willem-Alexander was daar zo blij mee dat hij Erwin onlangs benaderde om nieuwe staatsiefoto’s te maken, plus een foto van het hele gezin en van de dochters afzonderlijk.

Het was de koning duidelijk dat Olaf er alles aan doet om de geportretteerden zo mooi mogelijk op de foto te zetten. Niet onbelangrijk in de periode dat zijn dochters in de puberteit zitten en zoals alle pubers met onzekerheden kampen over hun veranderende lichaam. Het is fijn om dan over foto’s te beschikken die hen in volle pracht laat zien en waarmee ze zelf erg blij zijn.

Erwin Olaf stelde niet teleur. De foto’s van Amalia, Alexia en Ariane zijn van een ontroerende schoonheid. Elke tiener zou wel zo’n foto van zichzelf willen hebben: een die je op je mooist laat zien, dat helpt bij het accepteren van wie je bent. De meisjes hebben allemaal al wat make-up op, ook dat hoort bij het volwassen worden. En ze kozen de kleding waarin ze gefotografeerd werden zelf uit. Amalia droeg een jurkje dat ze gewoon bij H&M had gekocht, waarmee ze aangaf in alle opzichten een normaal meisje van haar leeftijd te zijn. Hoewel ze in haar jonge leven via social media al veel kritiek op haar uiterlijk heeft gekregen – walgelijk dat volwassenen dat doen bij een kind – bewijzen deze foto’s hoe mooi ze eigenlijk is.

Koning Willem-Alexander stelde deze portretten gratis ter beschikking aan de media. Slim, want hij weet dat deze foto’s dan gebruikt zullen worden bij veel artikelen over het gezin en als daar beeld bij staat dat de prinsessen zelf mooi vinden, is het al voor een groot deel goed. Het zou mij niet verbazen als Erwin Olaf in de toekomst vaker wordt ingezet voor dit soort klussen. Het hele gezin voelt zich gemakkelijk voor zijn lens en wetende hoe mooi het eindresultaat kan worden, zal het vertrouwen in hem alleen maar toenemen.

Ik kan alleen maar bewondering hebben voor de werkwijze van de koning. Hij heeft niet alleen een goed gevoel voor pr, maar beschikt ook over bijzonder veel vaderlijke liefde en trots om dit soort foto’s van zijn gezin rond te sturen.