Met Alexia gaat het steeds beter

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan de pers niet uit de weg. Hoewel er natuurlijk een afstand blijft, staan ze meer open voor gesprekken met de media dan bijvoorbeeld koningin Beatrix. Bij het staatsbezoek aan Frankrijk hadden we twee momenten voor persoonlijk contact met de koning en koningin.

Op de eerste dag, bij de ontvangst voor de Nederlandse gemeenschap, werden alle meegereisde journalisten en lokale correspondenten aan het koningspaar voorgesteld. Dat ’voorstellen’ blijft, ook al doet men dit werk al tientallen jaren, zoals ik. De ceremoniemeester leest een kaartje op en zegt wie je bent en wat je doet. Bij mij werd het laatste vergeten, waarop de koning over mijn schouder naar de ceremoniemeester keek en met een knipoog zei: ’Waarvan is hij eigenlijk?’ Op de tweede en laatste dag was er het persgesprek. De koning vertelde dat hij het niet erg vond dat zijn programma een beetje in de war was gekomen omdat een ontmoeting met president Hollande was uitgelopen. Het gesprek was zo geanimeerd dat ze de tijd waren vergeten en ze te laat ontdekten dat ze eigenlijk al onderweg naar de volgende afspraak hadden moeten zijn.

Ik vroeg koningin Máxima, die eerder die dag met Franse en Nederlandse modetalenten had gesproken, hoe belangrijk mode voor haar is. Ze vertelde dat kleding vooral lekker moet zitten en bij haar moet passen en dat ze verder niet zo met mode bezig is. Wel had ze de gesprekken met de modetalenten leuk gevonden. Zij staan in een veranderende wereld voor veel uitdagingen. Natuurlijk werd er ook de vraag gesteld hoe het met prinses Alexia gaat. De middelste dochter van het koningspaar brak bij de wintersportvakantie haar rechter bovenbeen. ’Elke dag een stapje vooruit’, vatte Máxima het kort en bondig samen. Alexia gaat af en toe naar school, krijgt huiswerkopdrachten en doet haar uiterste best om te herstellen. De koning vertelde heel trots te zijn op zijn dochter. De koningin voegde daaraan toe dat Alexia veel doorzettingsvermogen heeft. Máxima deed daar niet dramatisch over en voegde er geruststellend aan toe dat het allemaal goed komt. Of Alexia er met Koningsdag bij kan zijn, kon Willem-Alexander nog niet zeggen. ’We hopen het’, zo gaf hij aan. Hoe sneller ze weer op de been is, hoe beter. Dus als ze er op Koningsdag bij is, is dat een goed teken.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen