Luxe Kate

Imago is alles, zeker voor koninklijke families. Inwoners van monarchieën vinden hun koning of koningin speciaal en daar hoort een speciaal leven bij. Daarom laten we royals in paleizen wonen, omringd door lakeien en ander personeel, en vinden we het normaal dat koninginnen op feesten diademen dragen die glinsteren van de diamanten. Elk ander zou ermee voor gek lopen, maar bij een koningin hóórt het.

Er zijn wel grenzen. Ik geef vaak het voorbeeld van koningin Juliana. Ze tooide zich graag in bontjassen en als er een feest was, droeg ze zoveel juwelen dat ze beetje een versierde kerstboom leek. Toch vond iedereen deze koningin eigenlijk een heel normaal mens was. Een moeder of een oma, dat was het gevoel dat Juliana opriep. Hoe dat kwam? Juliana was zich ervan bewust dat je je als koningin vooral zo gewoon mogelijk moest gedragen. We zagen haar op de fiets, ze leek oprecht geïnteresseerd in mensen en maakte zich druk als er toastjes met zalm ten paleize werden geserveerd omdat ze dat veel te luxe vond. Hetzelfde geldt voor koningin Elizabeth. Ook die kan zich met pracht en praal omgeven, maar de meeste Engelsen zien haar het liefst met rubberen laarzen aan en een hoofddoekje om als ze een paardenevenement bezoekt.

Tegenwoordig eisen de royals hun privéleven op. Dat is hun goed recht, maar daardoor zien we dus ook niet meer hoe deze mensen zich privé gedragen. Daardoor komt alleen de glamourkant naar voren en zo ontstaat een vertekend beeld. We zien niets meer van het gewone leven van deze mensen, alleen de officiële kant met alle pracht en praal. En dat is vragen om moeilijkheden.

Kate, de echtgenote van prins William, kwam vorige week in opspraak omdat ze gebruik had gemaakt van een helikopter om van haar huis in Norfolk naar Londen te reizen. Afstand: zo’n 150 kilometer, dus maximaal een twee uur durende autorit. Kosten: bijna vijfduizend euro. Toevallig moest koningin Elizabeth in dezelfde week ongeveer dezelfde reis overbruggen. De 89-jarige Queen pakte de trein. En dan niet de koninklijke trein, maar de normale verbinding. Het eersteklaskaartje kostte zo’n 75 euro.

Het voorbeeld is veelzeggend. De één is koningin en hoeft er niets voor te doen om dat te bewijzen. Ze geniet ervan om alles zo gewoon mogelijk te doen, omdat het leven voor haar al zo ongewoon is. Een tripje met de trein is daardoor een heerlijk uitje en ook nog goede pr. De ander is een royal geworden door haar huwelijk. Ze denkt wellicht dat het erbij hoort om dan met een helikopter te reizen en zal zich niet druk maken over de kosten. De belastingbetaler betaalt immers. Voor Kate zijn het de eerste barstjes in haar reputatie. Ze doet er goed aan wat meer naar Elizabeth te kijken.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen