Column Marcvanderlinden

Lof voor prins Bernhard

Vorige week meldde ik bij RTL Boulevard het fantastische initiatief van prins Bernhard, zijn vrouw Annette en enkele van hun vrienden om mee te doen aan de beklimming van de Franse fietsberg Alpe d’Huez in het kader van de actie Alpe d’HuZes ten bate van het KWF. Deze actie is vorig jaar in een verkeerd daglicht komen te staan, maar gelukkig willen veel mensen dit jaar toch weer laten zien dat het inzamelen van geld voor onder meer onderzoek naar genezing van kanker echt zeer nodig is.

De organisatie zal nu meer dan ooit willen laten zien dat het opgehaalde geld goed terecht komt. Ik vertrouw daar gewoon op. Dat prins Bernhard mee gaat doen, is extra speciaal omdat bij hem vorig jaar de ziekte non-Hodgkin, een vorm van lymfklierkanker, werd geconstateerd. Hij is nu herstellende van een lange, zware behandeling en de vooruitzichten zijn goed.

Voor de prins zal het meedoen aan de beklimming een prachtig doel zijn. Want ook deze actie draagt het motto: ’Opgeven is geen optie’. Deelnemers van de beklimming hebben bijna altijd een persoonlijke reden om mee te gaan. Ze zijn ziek of net genezen, ze hebben iemand verloren aan kanker of rijden voor iemand die nog vecht voor zijn of haar leven. Het is een soort bedevaart, want de deelnemers willen met hun inspanning vaak hun verbondenheid, steun, liefde en ook dankbaarheid laten blijken. Dankbaarheid voor genezing van iemand of omdat de ziekte hen bespaard is gebleven.

Prins Bernhard hoopte met zijn beklimming 5.000 euro op te halen, maar dat bedrag heeft hij inmiddels al ruimschoots binnen. Zijn echtgenote Annette zit echter nog niet op haar streefbedrag. U kunt haar steunen, of één van die vele andere deelnemers die allemaal met mooie motieven aan deze actie meewerken. Als je hun verhalen leest en hun redenen om mee te doen, word je heel stil. Ik las de verhalen van Mike van der Kallen, Tim van Zalk, Michael Bommelburg en vele anderen. Kijkt u zelf ook even op www.opgevenisgeenoptie.nl en klik op actiepagina’s 2014. Prins Bernhard werd, toen hij de diagnose kreeg, één van de velen die getroffen worden door deze ziekte. Maar hij is nu ook één van de velen die meedoen aan de actie. Niet als prins, maar gewoon als een van hen! Een koninklijk gebaar.