Lof en love voor Elizabeth

Wie deze column vaak leest, weet dat ik bewondering heb voor de Britse koningin Elizabeth. Naar mijn mening is er in de geschiedenis niet één staatshoofd geweest die in haar leven zoveel veranderingen heeft meegemaakt als zij. Ze werd geboren in een tijd dat haar grootouders nog keizer en keizerin van India waren en het voor gewone stervelingen onmogelijk was om ooit met royals in contact te komen.

Ze maakte in 1936 de koningscrisis mee, waardoor haar vader en niet haar oom Edward VIII de nieuwe koning werd en zijzelf de beoogde troonopvolgster. Vervolgens kwam de Tweede Wereldoorlog, die een einde bleek te maken aan de Britse standenmaatschappij. Waar de adel eeuwenlang had bepaald wat er in het Verenigd Koninkrijk gebeurde, namen nu de burgers van het land de macht. Eenmaal zelf koningin maakte ze mee hoe ze ook over de levens van haar naaste familieleden beschikte en soms moest beslissen over hun geluk of ongeluk.

Dat de huwelijken van drie van haar vier kinderen mislukten, trok ze zich enorm aan en ze besloot daarin het roer om te gooien. Haar kleinkinderen mochten hun hart volgen, in de hoop dat dat wel tot gelukkige huwelijken zou leiden. Maar wie bedenkt dat actrice in 1926, het geboortejaar van Elizabeth, nog als een uitermate onfatsoenlijk beroep werd gezien, weet dat ze van ver is gekomen. En wat het op de lange termijn gaat betekenen, is niet bekend. Blijft het sprookje van de monarchie, want dat is het toch een beetje, bestaan als prinsessen met bijvoorbeeld een metselaar trouwen die dan vervolgens prins worden en vanuit koetsen naar mensen gaan zwaaien? Het kan, maar het kan ook net zo goed dat dit het begin van het einde is.

Het is echter veelzeggend dat koningin Elizabeth op cruciale momenten in haar leven de durf heeft gehad het roer drastisch om te gooien. Daar gaat het ook om in het tweede seizoen van de Netflixserie The Crown, die vanaf 8 december te zien zal zijn op de betaalzender. Ik heb alle afleveringen al mogen bekijken en juist het feit dat er een periode wordt besproken die in Nederland minder bekend is, maakte dit seizoen voor mij nog mooier dan het eerste. Door deze afleveringen snap ik nu nog beter waarom Elizabeth geen bezwaren meer heeft tegen het huwelijk van haar kleinzoon met een Hollywoodactrice. Alle lof voor Elizabeth dat ze op het einde van haar leven ’love’ uiteindelijk alle kans wil geven. 

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen