Lang zal de Queen leven

Bijna een week voor onze Koningsdag, op 21 april, viert koningin Elizabeth haar 89ste verjaardag. De Britse vorstin viert die dag altijd in de privésfeer. Pas later, op een zaterdag in juni, wordt haar verjaardag officieel gevierd. Net als bij Beatrix, die in januari verjaarde maar het officieel vierde op 30 april, kiest Elizabeth liever voor een dag met een grotere kans op mooi weer.

Koningin Elizabeth heeft al vaak duidelijk gemaakt dat ze nooit zal aftreden. Haar zoon Charles zal moeten wachten met koning worden totdat zij sterft. Wel heeft ze een aantal taken aan hem overgedragen en aangekondigd dat ze geen lange verre reizen meer zal maken. Maar de hoogbejaarde Queen gaat nog steeds op staatsbezoeken, ontvangt zelf staatshoofden en heeft een drukke agenda. Als je haar bezig ziet, kun je je nauwelijks voorstellen dat ze al tegen de negentig loopt.

In haar lange leven maakte ze veel mee. In de Tweede Wereldoorlog deed ze vrijwilligerswerk. Samen met haar ouders bezocht ze grote delen van Londen die verwoest waren door de bombardementen. Ook tijdens haar eigen regering werden er meerdere oorlogen gevoerd.

Met haar familie maakte ze grote drama’s mee. Drie van haar vier kinderen gingen scheiden en die scheidingen veroorzaakten flinke schandalen. Zoon Charles trouwde uiteindelijk toch met zijn grote liefde Camilla, die Elizabeth in eerste instantie had afgewezen als zijnde ongeschikt. Charles trouwde daardoor eerst met Diana, maar het zou aardig zijn om te weten hoe Elizabeth nu denkt over het besluit haar zoon destijds niet meteen met de liefde van zijn leven te laten trouwen. De monarchie overleefde de vele grote stormen echter en dat kwam vooral omdat Elizabeth zelf schandaalvrij bleef. Ze was en is de wat stijve, maar door vele Britten zeer bewonderde koningin. De laatste jaren is veel gedaan om dat beeld van stijve afstandelijke vrouw bij te stellen. De documentaires die ten paleize zijn gemaakt, laten een zeer humoristische vrouw zien. Maar tegelijkertijd wordt ook duidelijk dat de rol van koningin vanzelf al voor afstand zorgt. Het is een taak voor het leven en Elizabeth heeft haar leven daaraan gegeven. Dat zal ze blijven doen tot aan haar dood. Ik vind het ontzettend knap om te zien hoe ze nog steeds haar taken vervult. Maar als mens zou je haar eigenlijk een mooi pensioen toewensen. Een ding is duidelijk: de in Engeland vaak gebezigde uitroep ’Long live the Queen’ (’Lang zal de koningin leven’) heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen.