Kreeg Nederland glamour door Máxima?

Iedereen in Nederland zal zeggen dat het Nederlandse hof door Máxima glamour heeft gekregen. Het is zeker zo dat de echtgenote van koning Willem-Alexander iets heeft toegevoegd aan het koningshuis vanaf het moment dat in maart 2001 de verloving werd aangekondigd. Toen heeft ze zich volledig aan Nederland overgegeven en inmiddels is Máxima ons beste visitekaartje.

Ze heeft daar hard voor gewerkt en dat was niet eens nodig: ze kon vanaf het begin maar weinig kwaad doen bij de Nederlanders. Het zegt iets over haar dat ze haar populariteit nooit heeft misbruikt en altijd is blijven werken aan de inhoudelijke invulling van haar nieuwe leven. Ze had ook de gemakkelijke weg kunnen kiezen en zich vanaf 2001 overal laten toejuichen. Maar als ze dat had gewild, dan had Beatrix dat waarschijnlijk niet geaccepteerd en was WA niet eens op haar gevallen. Hij kende haar in 2001 het beste en wist dat hij was gaan houden van een vrouw die meer was dan een mooi plaatje en die vooral ook heel erg van hard werken hield.

Terug naar de glamour. Was dat het wat Máxima heeft toegevoegd? Ik vind dat moeilijk te zeggen omdat deze tijden niet te vergelijken zijn met andere tijden. Er wordt nu veel meer gefotografeerd en gefilmd en dan lijkt het al snel of nu allemaal mooier is dan ooit. Maar of dat echt zo is, is nauwelijks te controleren. Het lijkt me dat de tijd van rond Juliana’s huwelijk, toen alle vrouwelijke gasten nog tiara’s droegen, meer bling had dan nu. Maar er werd toen ook overal gerookt én de persoonlijke hygiene was anders dan nu. Wij, met onze hedendaagse neuzen, zouden schrikken van hoe de paleizen en de mensen daarin zouden ruiken als we de kans hadden om even in de jaren dertig rond te lopen.

Daarnaast is er meer bekend dan ooit. Waar je vroeger een krant of tijdschrift moest inzien om de beelden van een bepaald evenement te bekijken, staan ze nu binnen enkele uren na de gebeurtenis voor iedereen zichtbaar op internet. Zodra Máxima ergens aan het werk is, weten we binnen een mum van tijd welke ontwerper zij draagt, of ze dat al eerder heeft gedragen én wat het kost als iemand het wil kopen. Sommige bedragen doen je inderdaad duizelen. Meer dan 10 mille voor een avondjurk van Valentino bijvoorbeeld. Maar heeft Máxima dat ook betaald? Ik zal dat nooit durven zeggen.

Sowieso is de tijd van Valentino een beetje voorbij als het gaat om Máxima. Waar ze het in het begin van haar leven aan het hof kennelijk fijn vond om kleding en daarmee de erkende zekerheid van een internationaal bekende en bewonderde ontwerper te hebben, heeft ze nu genoeg aanzien veroverd om de Nederlandse mode-industrie te helpen. Niet alleen door haar belangrijkste aankopen in eigen land te doen – zo vloeit het belastinggeld uit haar toelage weer terug – maar het is ook een bedrijfstak waarin het moeilijk overleven is.

Máxima’s steun is niet alleen financieel, want doordat zij de kleding van Jan Taminiau, Mattijs van Bergen en Claes Iversen draagt, is ook hun klandizie nationaal en internationaal toegenomen. Dat komt niet alleen door Máxima, het is omdat zij hun naam waarmaken. Maar zonder de publiciteit die Máxima genereerde, was het moeilijker geweest.

En hoe zit het met die glamour? Máxima heeft de rol die ze door haar verliefdheid op Willem-Alexander toebedeeld kreeg, op alle fronten waargemaakt. Maar de glamour was een factor die niet te beïnvloeden was. Die heb je of die heb je niet. Zij heeft het, maar daar kan Máxima zelf weleens heel anders over denken dan wij…

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen