Koningin van de nacht

Deze column gaat altijd over royalty en daar heb ik voortdurend genoeg over te schrijven. Ook nu is er een mooie aanleiding, want prinses Margriet woont op 26 oktober een gala bij in Koninklijk Theater Carré ter ere van de tachtigste verjaardag van Christina Deutekom. Dat geeft mij de kans even wat meer te vertellen over deze grote opera-diva van ons land, die in de afgelopen jaren helaas een beetje in de vergetelheid is geraakt. Christina Deutekom was jarenlang op alle grote internationale podia te vinden. Ze speelde zo’n beetje alle hoofdrollen in de bekende opera’s en stond naast grootheden als Luciano Pavarotti, José Carreras en Placido Domingo op het podium. Niet zomaar iemand dus.

Christina Deutekom zorgde in 1963 voor een sensatie door haar vertolking van Astrifiammante, Koningin van de Nacht in de opera Die Zauberflöte van Mozart. Na haar succes mocht ze de rol spelen in alle grote Europese operahuizen en zelfs in de beroemde Metropolitan Opera in New York. De wijze waarop zij de beroemde aria Der Hölle Rache Kocht In Meinem Herzen zong is door sommigen geëvenaard, maar nooit verbeterd. Aan Christina’s carrière kwam abrupt een einde toen ze in de jaren tachtig hartklachten kreeg. Ze bleef daarna betrokken bij het Christina Deutekom Concours, maar na een herseninfarct in 2004 trok ze zich volledig uit de openbaarheid terug. Het gekke in Nederland is dat zelfs grootheden als Christina Deutekom dan ook heel snel vergeten lijken te worden. Niet door het publiek, maar vooral door de televisie- en radiomakers in Hilversum. Vraag aan iemand jonger dan 30 wie Christina is en maar weinigen zullen goed antwoord kunnen geven.
Ik zelf heb Christina Deutekom ooit mogen interviewen aan het begin van mijn carrière en was toen zeer onder de indruk van haar toegankelijke en vriendelijke benadering van deze jonge, onervaren journalist. Samen met haar man zorgde ze voor gezellig, bijna knus gesprek. In de verste verte geen diva met sterallures. Eerder eens temeer het bewijs dat echte wereldsterren, zoals Christina Deutekom, gemakkelijker zijn dan al die jonge mensen die zich door het winnen van een talentenjacht of het spelen in een soap ineens een ster gaan voelen en zich zo gaan gedragen. Maar in Nederland moet je dat kennelijk doen, om niet, zoals Christina Deutekom geheel ten onrechte in vergetelheid te geraken. Maar daar komt verandering in! In Carré komt er, op initiatief van Ernst Daniël Smidt, een groot gala ter ere van de tachtigste verjaardag van la Deutekom en daarbij zullen vele klassieke vedetten hun opwachting maken. En, zoals al eerder gezegd, ook prinses Margriet. De opbrengst van de avond gaat op verzoek van de jarige naar het Rode Kruis. En het was ook Christina Deutekom die de organisatie verzocht de prijzen laag te houden, zodat ook mensen met een kleinere beurs naar háár avond konden komen. Want dat is het leuke: ook u kunt er bij zijn die avond. U steunt het goede doel, u ziet Christina Deutekom én prinses Margriet en u heeft vast een mooie avond. Het staat al in mijn agenda genoteerd!