Column Marcvanderlinden

Koningin heeft een mening

Afgelopen week kwamen er veel nieuwe onthullingen boven water die afkomstig waren uit de zogenaamde Wikileaks-documenten. U weet wel: de geheime stukken die gestolen werden uit de Amerikaanse archieven en die veel staatsgeheimen aan het licht zouden brengen. Dat laatste is overigens nog niet gebeurd en ik vraag me af of het nog staat te gebeuren. De meeste documenten bevatten namelijk alleen diplomatiek verkeer, met daarin de bespiegelingen van Amerikaanse diplomaten in den vreemde. Zij doen wat al eeuwen de gewoonte is in de diplomatieke wereld, namelijk het schrijven van lange epistels over gebeurtenissen en personen in het land waar zij werkzaam zijn. De berichtgeving is redelijk subjectief: de schrijver geeft zijn mening over bepaalde zaken of personen en daarmee moet men in Amerika dan een beeld krijgen over hoe het er in dat land echt voorstaat. Vroeger was deze diplomatieke post van het grootste belang, omdat het de enige manier was om iets te weten te komen over andere landen. Tegenwoordig zijn er veel meer manieren, maar daarmee is geen einde gekomen aan het gebruik. Het is daarom vrij normaal dat Nederland veelvuldig in deze Wikileaks-documenten opduikt en dat er hier en daar ook wat over onze koningin te lezen zou zijn.

Zij zou zich ondermeer over een nieuwe missie in Afghanistan hebben uitgelaten. Volgens sommige mensen is dat schokkend, omdat de koningin zich niet met politiek bezig zou moeten houden. Maar dat doet de koningin ook niet. Ze heeft hooguit een eigen mening die ze uit in kleine kring, in de overtuiging dat die niet wereldkundig wordt gemaakt. Dat de mening van de koningin, voorzover die correct beschreven is, door de diefstal van de diplomatieke stukken wereldkundig is gemaakt, is dus niet haar schuld. Het is ook nauwelijks verrassend en de koningin hield er eigenlijk alleen maar in vast aan het beleid van de vorige regering. Geen wonder dat het in Nederland nauwelijks stof deed opwaaien.

Wellicht kwam dat ook doordat in dezelfde documenten te vinden was dat we in Nederland in 2009 een troonswisseling zouden hebben beleefd – wat dus niet gebeurd is. De schrijver van die onzin was dus kennelijk helemaal niet zo goed geïnformeerd en misschien is dat wel tekenend voor alle documenten die nu openbaar worden gemaakt. Het enige frappante was dat de Amerikaanse vertegenwoordigers in ons land het kennelijk belangrijk vonden dat de Amerikaanse president even kennis maakte met onze toekomstige koning en koningin. En dus werden Willem-Alexander en Máxima vorig jaar voor een kopje thee uitgenodigd op het Witte Huis. Het is echter nog maar afwachten of president Obama nog in functie is als Willem-Alexander onze nieuwe koning wordt en of het kennismakingsbezoekje dus enige zin heeft gehad. Want als de troonswisseling inderdaad pas plaatsvindt in 2013, zoals ik zelf gok, heeft Amerika nét weer, in 2012, presidentsverkiezingen gehad.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen