Koning kan Eurlings beter negeren

Hoewel de Rijksvoorlichtingsdienst het nog niet officieel heeft aangekondigd, is de verwachting dat de koning met zijn gezin naar Brazilië zal reizen om daar de Nederlandse sporters tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro toe te juichen. Willem-Alexander is een voormalig IOC-lid en hij heeft zonder overdrijven een Olympisch hart. Daarnaast vinden de Nederlandse sporters het geweldig als hun koning, eventueel met vrouw en kinderen, langs de kant staat om hen aan te moedigen. Een overwinning is dan nog mooier, zo is me weleens verteld.

In Weekend kunt u lezen dat de chef de mission Maurits Hendriks er geen bezwaar tegen heeft dat de in opspraak geraakte Camiel Eurlings, die IOC-lid is, gewoon naar Rio kan om daar de Spelen bij te wonen. Immers, zolang niet is bewezen dat hij zijn ex-vriendin Tessa Rolink ernstig letsel heeft toegebracht, is hij onschuldig. De zaak wordt nog onderzocht en Eurlings heeft tot nu toe zelf de lippen stijf op elkaar gehouden, maar wel laten weten dat hij onschuldig is. Daar zal de rechter zich dan over moeten uitspreken.

Echter, voor de koning lijkt het me verstandig om de omgang met Eurlings in Rio tot een minimum te beperken. De beschuldigingen aan het adres van de oud-minister zijn dermate ernstig dat je ze niet kunt negeren. Voor de mensen die aan de kant van Tessa Rolink staan, zal het een affront zijn als de koning met Eurlings gezellig lachend op de tribune zit. Het zou zelfs de indruk kunnen wekken dat de koning ook gelooft dat de voormalig politicus onschuldig is. Bij de vorige Spelen vielen ze elkaar nog in de armen bij een overwinning. In het licht van datgene waar Eurlings nu van beschuldigd wordt, zou dat zeer ongepast over kunnen komen. En als Eurlings daadwerkelijk schuldig wordt bevonden, dan zal het helemaal zijn weerslag hebben op de koning. Een veroordeelde vrouwenmishandelaar is gewoonweg niet iemand waarmee een koning zich in het openbaar moet vertonen. Als zo’n veroordeling mogelijk is – en dat is zo in het geval van Eurlings – dan moet je dus extra voorzichtig zijn. Bovendien, er wordt in Nederland in naam van de koning rechtgesproken, al is dat heel formeel. De positie van Willem-Alexander vereist dus dat hij rondom alles wat met rechtspraak te maken kan hebben, boven de partijen blijft staan.

Maar ja, hoe moet dat dan in Rio, als Eurlings en de koning daar allebei zijn? Het lijkt me onmogelijk elkaar niet tegen te komen en dat zal dus ook gebeuren. Een begroeting kan dan best en een gesprek met meerdere mensen tegelijk wellicht ook. Maar dat is het dan wel, lijkt me. Naast elkaar op de tribune, geanimeerd één-op-één in gesprek, grapjes maken: dat kan pas weer als de oud-politicus van alle blaam is gezuiverd en vrijgesproken. Als Eurlings slim is – en dat is hij – zorgt hij ervoor dat hij de koning niet in een ongemakkelijke positie brengt en blijft hij deze Spelen wat meer uit de buurt van ons staatshoofd. Het zal moeilijk zijn, maar als voormalig minister zal hij terdege beseffen hoe moeilijk de positie van ons staatshoofd soms is.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen