Koning George van Canada?

Prins William en zijn echtgenote Kate gaan dit najaar op officieel bezoek naar Canada. Volgens de Britse media gaan hun kinderen George en Charlotte dan mee. Daarvoor hebben de ouders vooral een persoonlijke reden. Op hun laatste grote reis naar India en Nepal bleven de kinderen thuis en dat is William en Kate slecht bevallen. Ze vonden dat ze veel te lang gescheiden waren van hun kleintjes en lijken zich toen al te hebben voorgenomen ze bij een volgend bezoek weer wel mee te nemen.

Dat George en Charlotte meereizen, wil echter niet zeggen dat ze ook getoond zullen worden aan pers en publiek. Zoals bekend is het echtpaar zeer terughoudend als het gaat om hun kinderen. Ze willen dat George en Charlotte zo normaal mogelijk kunnen opgroeien. William heeft zelf ervaren hoe zwaar het kan zijn om als kind voortdurend in de belangstelling te staan. Hij en zijn broertje Harry werden overal waar ze kwamen gefotografeerd en de scheiding van hun ouders zorgden ervoor dat ze de andere kant van de medaille hebben meegemaakt. Van William is bekend dat hij door die scheiding, en daarna de dood van zijn moeder, een grote hekel aan met name fotografen heeft gekregen. Zijn jongere broer Harry heeft daar minder last.

Dat William zijn kinderen eenzelfde lot wil besparen, is te begrijpen. Maar hij lijkt niet te zien dat zijn kinderen sowieso al in een andere situatie zitten. William trouwde immers uit liefde met Kate en tot op heden zijn er geen barstjes in dat geluk gevonden, terwijl het bij Charles en Diana al heel snel na de bruiloft misging. Een goede, harmonieuze thuisbasis is voor kinderen het allerbelangrijkste.

Bovendien zal George op een dag koning van Engeland worden en zijn zusje Charlotte zal dan ook nog een publieke rol spelen. Dat zij van jongs af aan wennen aan belangstelling van media en publiek is dus van belang. En er speelt nog een ander belang. Canada heeft, net als bijvoorbeeld Australië en Nieuw-Zeeland, nog steeds koningin Elizabeth als staatshoofd. In al die landen gaan steeds meer stemmen op om na de dood van Elizabeth nog eens te kijken naar wie het staatshoofd moet zijn van het land. Want het is natuurlijk raar dat het staatshoofd van een land slechts zelden in dat land aanwezig is. De kans dat nieuwe generaties in die landen een eigen staatshoofd – lees: president – willen, is groot. Het is dus maar de vraag of William, laat staan zoontje George, nog koning van Canada zal zijn. Daarom kan het geen kwaad om de kleine prins en zijn zusje mee te nemen naar Canada, zodat het land nu alvast kan kennismaken met hun mogelijk toekomstige staatshoofd.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen