Kate krijgt het moeilijk

Officieel moet Meghan Markle nog lid worden van de Britse koninklijke familie. Dat wordt ze zodra ze haar jawoord geeft aan prins Harry, dus op 19 mei aanstaande. Maar inmiddels is er in Engeland al sprake van een complete Meghan-mania. Ik begrijp dat helemaal. Meghan is niet alleen mooi, ze heeft ook een heel toegankelijke uitstraling. Haar lach is lief, warm en oprecht. Ze heeft pretoogjes. En als ze naar Harry kijkt, spatten de vonken ervan af. Je moet wel een heel koud mens zijn als je daar niet als een blok voor valt. Maar bij Meghan valt het nog eens extra op als ze in de buurt is van Catherine, de echtgenote van prins William. Ook dat is een prachtige vrouw, maar op de een of andere manier heeft zij niet de x-factor die Meghan wel heeft. Kate komt gereserveerder over, haar lach lijkt niet altijd echt en ze houdt zichtbaar afstand als ze het publiek ontmoet.

Het is duidelijk dat Kate het moeilijk gaat krijgen als het gaat om de populariteit van de Britse royals. Maar dat hoeft niet alles te betekenen. Toen prins Andrew trouwde met Sarah Ferguson streefde zij prinses Diana bijna meteen in populariteit voorbij. Sarah, of Fergie zoals ze meestal werd genoemd, was zoveel spontaner dan de stijve Diana, zo oordeelde men toen. Sarah deed alles goed, Diana alles fout. Het is nu bijna niet meer voor te stellen, maar er is destijds zelfs besloten om Sarah minder in het openbaar te laten optreden omdat ze schadelijk was voor het imago van prinses Diana.

Maar na een paar jaar waren de Britten uitgekeken op Fergie. Ineens deugde niets meer. Ze was te dik en werd in plaats van de Duchess of York (haar officiële titel) door iedereen Duchess of Pork (Varkensvlees) genoemd. En ze bleek een gat in haar hand te hebben. Het duurde dan ook niet lang of de scheiding van prins Andrew was een feit. Lag het aan Fergie zelf of was ze gewoonweg te snel de ster van de familie geworden en kon ze de weelde niet dragen?

Voor Meghan is het een wijze les om vooral in de verhalen te duiken van mensen die trouwden met leden van de Britse koninklijke familie. En om altijd te blijven beseffen dat niet zij, maar Kate op een dag koningin van het Verenigd Koninkrijk zal zijn en alleen al vanuit die rol meer aandacht moet krijgen. Bovendien is Kate getrouwd met William, die weliswaar vlotter is dan zijn vrouw, maar een stuk gereserveerder dan zijn broer Harry.

De broers hebben allebei een partner gevonden die echt bij hen past. Dat hebben ze dus al beter gedaan dan destijds hun vader en hun oom Andrew. En als Kate en Meghan achter de paleismuren inderdaad de vriendinnen blijven die ze nu al zijn, dan zullen zij zich zelf nooit druk maken over wie de populairste is.