Column Marcvanderlinden

Kate en Diana: de verschillen

Al een poosje geleden schreef ik hier dat het een beetje pijnlijk is om Kate als de nieuwe Diana te zien. Immers: zo gelukkig was het leven van de moeder van prins William niet. Maar het is natuurlijk voor de hand liggend om de vergelijking te maken. Om goed beslagen ten ijs te komen in deze week voorafgaand aan hét huwelijk van het jaar heb ik eens wat feiten ter vergelijking op een rij gezet.

Allereerst was Diana een verlegen en naiëf meisje toen ze trouwde, amper 20 jaar. Kate is een jonge zelfstandige vrouw die de dertig nadert en ze kent het leven goed. Diana stamde uit een eeuwenoud adellijk geslacht, terwijl Kate’s voorouders arme arbeiders en mijnwerkers waren.

Diana trouwde met haar eerste grote liefde, prins Charles, die bovendien 12 jaar ouder was dan zij en op liefdesgebied al vele ervaringen had. Waarschijnlijk was hij niet eens echt verliefd op Diana toen hij met haar trouwde. Kate en William daarentegen zijn vrijwel even oud en hebben allebei andere relaties gehad. Bovendien zijn ze zichtbaar gek op elkaar. Het is échte liefde.

Verder trouwde Charles destijds omdat het hoog tijd was voor de troonopvolger om een gezin te stichten en omdat zijn familie dat van hem verwachtte. Diana leek daarvoor de perfecte (en gewillige) kandidate. Maar William heeft geen enkele haast. Hij is ‘slechts’ nummer 2 in lijn van troonsopvolging en had nog best een paar jaar kunnen wachten. Hij trouwt omdat hij dat graag wil.

En hij trouwt met een vrouw die gelijkwaardig aan hem is. Die hem, als het moet, het nodige tegengas kan bieden. Dat was voor Diana onmogelijk bij Charles. Kate heeft gestudeerd en behaalde prachtige resultaten op school, terwijl Diana bepaald geen studiehoofd was.

En waar Williams moeder beschermd opgroeide, leerde Kate het echte leven kennen tijdens haar jeugd en studietijd. Diana bracht haar jeugd door in een wereld waar privileges, privéscholen en luxe vanzelfsprekend waren, terwijl de ouders van Kate hard moesten werken om dat voor elkaar te krijgen. Kate kon daardoor wel naar dure privéscholen en dat is waarschijnlijk de reden geweest dat ze in de kringen van prins William verzeild is geraakt. Voor Diana was het een vanzelfsprekendheid dat ze in koninklijke kringen verkeerde. Haar grootmoeder Ruth Fermoy was een hartsvriendin en hofdame van de Engelse koningin-moeder, terwijl haar vader adjudant was geweest van koning George VI en koningin Elizabeth. De Middletons hebben inmiddels kennis gemaakt met prins Charles en pas onlangs met koningin Elizabeth. En zo kan ik nog wel even doorgaan met het opsommen van de verschillen.

Gelukkig zijn er echter ook overeenkomsten tussen Diana en Kate. Diana was lang de belangrijkste vrouw in het leven van William en Kate is dat nu. Ze hielden en houden onvoorwaardelijk van hem. En als Kate dan toch de ‘nieuwe’ Diana moet worden, dan hopelijk op het punt dat ze net zo geliefd en betrokken zal zijn als haar schoonmoeder, die op het huwelijk op 29 april zo gemist zal worden…