Column Marcvanderlinden

Jubileumjaar

Het jaar is nog geen twee maanden oud, maar we kunnen 2012 nu al gerust het jaar van de koninklijke jubilea noemen. Afgelopen week begon voor koningin Elizabeth het jaar van haar diamanten jubileum. Een maandje daarvoor vierde koningin Margrethe van Denemarken al dat ze veertig jaar op de troon zit. Daarnaast vieren de Spaanse koning en koningin hun vijftigste huwelijksjubileum, terwijl Willem-Alexander en Máxima dit jaar tien jaar getrouwd zijn. Dat laatste paar voelde maar weinig voor al te veel aandacht voor dit jubileum. En op zich is dat best te begrijpen: tien jaar is niets bijzonders. Het eerste échte jubileum is immers pas over tweeënhalf jaar, als het paar haar koperen bruiloft viert. Voor bedrijven en organisaties is 10 jaar wel een mijlpaal en daardoor ontstond de redelijk bizarre situatie dat het cadeau dat Willem-Alexander en Máxima bij hun huwelijk kregen – het Oranjefonds – wel wat te vieren had en dat het kroonprinselijk paar dáár wel bij stil wilde staan. Op 2 februari, hun trouwdag, vertrokken Willem-Alexander en Máxima overigens zonder kinderen met een KLM-vlucht die als eindbestemming Saoedie-Arabië en Qatar had. Geen idee wat ze daar gingen doen en de RVD heeft er ook niets over gezegd.

Of er op 14 mei veel aandacht aan het gouden huwelijksjubileum van koning Juan Carlos en koningin Sofia zal worden besteed, is nog onzeker. Spanje zit diep in de crisis en er is dus geen geld voor grote feestelijkheden. Aan de andere kant kan de monarchie wel een oppepper gebruiken, zeker na het schandaal rondom Iñaki Urdangarin, de schoonzoon van Juan Carlos en Sofia. Bovendien zou een mooi huwelijksfeest de onthullingen uit een recent boek, waarin staat dat het huwelijk van de koning en de koningin alleen nog op papier bestaat, meteen kunnen ontkrachten. Het zou leuk zijn als ’onze’ prinses Irene bij zo’n feest aanwezig zou zijn. Zij was namelijk in 1962 een van de bruidsmeisjes van Sofia.

Voor koningin Elizabeth zal het diamanten regeringsjubileum niet zo geruisloos voorbij gaan. Op 6 februari 1952 werd ze koningin. Ze hoorde dat nieuws in Kenya, waar ze toen verbleef. De mensen om haar heen wisten al enige tijd dat koning George VI was overleden, maar niemand durfde het zijn dochter te vertellen. Uiteindelijk was het prins Phillip die zijn vrouw vertelde dat ze koningin was geworden en dat ze zo snel mogelijk moest terugkeren naar haar geboorteland. Het duurde nog tot 2 juni 1953 voordat ze gekroond werd, maar de sterfdag van haar vader werd meteen de dag waarop haar koningschap begon. Voor Margrethe gold hetzelfde: ook zij werd met de dood van haar vader het staatshoofd van de Denen. Op de dag van zijn overlijden stond de koningin in rouw op het balkon van haar paleis om het volk te groeten. Een bizar moment, maar wel een moment dat de continuïteit van het koningschap tot uitdrukking bracht. De koning is dood, leve de koning…

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen