Jordaanse koning wilde geen staatsbezoek meer

Op 30 april zit Willem-Alexander vijf jaar op de troon en dat zal voor velen een mooi moment zijn om te kijken wat er goed en fout is gegaan in zijn regeerperiode. Er is veel verbeterd en Nederland is snel gewend geraakt aan het nieuwe koningspaar, dat onverminderd populair is.

Maar niet alles ging zoals gepland. Met name op het gebied van inkomende staatsbezoeken, die zijn er tot nu toe maar weinig geweest. Willem-Alexander heeft sinds zijn inhuldiging in 2013 alleen de staatshoofden van België, Argentinië en China mogen ontvangen. Een staatsbezoek wordt afgelegd door het staatshoofd van een land aan het staatshoofd van een ander land. Alleen een staatshoofd kan een staatsbezoek afleggen en het is protocollair de hoogste eer die iemand ten deel kan vallen. Het heeft als doel de goede relatie tussen landen te bevestigen en verdiepen, het wederzijds begrip te versterken en mogelijkheden tot verdere samenwerking te onderzoeken. Staatsbezoeken vallen onder de ministeriële verantwoordelijkheid. Daarom vergezelt meestal de minister van Buitenlandse Zaken de koning bij dit soort bezoeken. Een staatsbezoek duurt meestal twee tot drie dagen en bestaat uit verschillende plechtigheden en een aantal vaste onderdelen. Zo is er de officiële aankomst en een militair welkomstceremonieel, meestal op de Dam in Amsterdam. Dit is een belangrijk element omdat het bezoekende staatshoofd in vrede komt. Doordat hij of zij het leger kan inspecteren, zegt het ontvangende staatshoofd in feite: hier is mijn leger, neem het bevel maar over. Gebruikelijke programma-onderdelen zijn verder een kranslegging bij het Nationaal Monument (in Nederland is dat het monument op de Dam), een staatsbanket met toespraken en een ontmoeting met (een deel van) de ’eigen’ gemeenschap in het bezochte land. Parallel aan een staatsbezoek gaat er meestal een handelsdelegatie mee naar het desbetreffende land. Bij een staatsbezoek worden dan ook meestal veel zaken gedaan.

De invulling van een staatsbezoek verschilt. Koningin Beatrix vond cultuur een belangrijk onderdeel, maar bij Willem-Alexander staat de handel voorop. En waar Juliana en Bernhard vaak elk een eigen programma hadden, doen WA en Máxima het grootste deel van het staatsbezoek samen. De koning en de koningin hebben een goed huwelijk en vinden het leuk om zo eens een paar dagen samen te zijn.

Maar ze hebben zelf tot dusver maar weinig staatshoofden mogen ontvangen. Deze week zou het Jordaanse koningspaar een staatsbezoek afleggen, maar dat is vlak voor aankomst gewijzigd in een officieel bezoek. Waar zit het verschil? Een staatsbezoek heeft meer vaste onderdelen en op verzoek van koning Abdullah is het geen staatsbezoek geworden. Dat betekent minder pracht en praal bij het staatsbanket, dat nu een officieel diner is geworden. En waar normaal gesproken in het Paleis op de Dam wordt gedineerd, is het nu een kleinere setting in paleis Noordeinde in Den Haag. Het luistert nauw bij dit soort gelegenheden. 

De reden van de omzetting is dat men in Jordanië wil voorkomen dat het koningspaar van het ene feest in het andere rolt. Het land vangt momenteel zo’n anderhalf miljoen gevluchte Syriërs op en dat is een flink aantal op de eigen bevolking van zo’n 10 miljoen mensen. Het koningspaar is zich daarvan bewust en zorgt er dus voor dat het wat gematigd in beeld komt… 

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen