Jarige Pieter

Er is een nieuw boek over Pieter van Vollenhoven. ’Impressies van een boeiend leven’ heet het en dat is een zeer verkeerde titel. Dat de echtgenote van prinses Margriet een boeiend leven heeft gehad, geloof ik graag. Ik weet het zelfs zeker. Maar het boek geeft juist NIET die impressies die een mooi beeld schetsen van dat boeiende leven. Ontelbare vrienden komen aan het woord en allemaal vertellen ze hetzelfde geijkte verhaaltje. En hoewel iedereen het vooral heeft over het grote gevoel voor humor van Pieter, komen er nauwelijks voorbeelden waaruit dat zou blijken. Wat is er bij dit boek misgegaan? Ik denk dat de auteur en de uitgever te weinig kritisch zijn geweest. Ze spraken weliswaar met een grote groep intimi van Van Vollenhoven, maar lieten na om echt dóór te vragen en kritisch te zijn op wat er werd verteld. De jarige is er ook niet mee gediend. Hij komt als een saaie man naar voren en dat is hij beslist niet.

Ik heb Van Vollenhoven in de afgelopen maanden een paar keer een gezelschap horen toespreken en die korte toespraakjes, die hij vlot uit de mouw schudde, bevatten al veel meer leuke, sappige details dan er in het boek zijn verzameld!
Ik had grote moeite om het boek uit te lezen zonder in slaap te vallen, en dacht met weemoed terug aan het boek Burger aan het Hof van Dorine Hermans, dat een ware ’pageturner’ bleek te zijn. Ik hoop dan ook dat er rond Pieters verjaardagsfeest wat meer kritische mensen worden opgesteld, zodat dat geen aaneenschakeling wordt van goedbedoelde onzin. De eerste voortekenen zijn goed. Ivo Niehe maakt voor de Tros een portret van de zeventigjarige burger aan het Hof. Pieter van Vollenhoven: 70 jaar gewoon anders’ heet het programma  dat de TROS op woensdag 29 april om 21.30 uur uitzendt op Nederland 1. Ivo vertelde er al wat over. ’Het werd een prettig gesprek met de echtgenoot van prinses Margriet die er duidelijk zin in had. Dat was te verwachten. Maar dat we tijdens het programma samen ook zoveel emotionele momenten zouden beleven, was een complete verrassing,’ zei hij afgelopen week. En ik geloof hem. Hij maakte al eerder een uitermate boeiend programma bij het veertigjarige huwelijk van Pieter en Margriet en was ook betrokken bij het grote feest in die tent in Den Haag, ter ere van het zilveren regeringsjubileum van koningin Beatrix. Allemaal zeer geslaagde feesten waarvan de televisiekijker kon meegenieten. Dat ligt voor een groot deel aan Ivo. Als vakman weet hij, in tegenstelling tot de auteur van het boek over Professor Meester Pieter, dat kritisch zijn af en toe nodig is om iets beter te maken. De grenzen verkennen, ook bij een feestje, zorgt ervoor dat mensen geprikkeld en verrast worden. En daar gaat het om.