Column Marcvanderlinden

In naam des Konings

Dat ik de inhuldiging prachtig vond, kon u in het vorige nummer al lezen. Ik was blij dat Weekend op veel plekken al op woensdag te koop was. Daarmee waren we het eerste tijdschrift in de winkels met zoveel aandacht voor de feestelijkheden op 30 april. Op de redactie is keihard gewerkt en stipt om tien uur 's avonds ging Weekend naar de drukker. Daarna rondden we het tijdschrift Royalty af, dat in de vroege ochtenduren naar de drukpersen ging. Zeer moe, maar ook zeer voldaan stapte ik rond vijf uur mijn bed in, precies 24 uur nadat ik er was uitgestapt. Nadat de rust weer een beetje was teruggekeerd, heb ik ook de tijd gehad om alle gebeurtenissen van de dag goed te verwerken. Zo is het mooi om te zien dat de hofhouding zelfs op de kleinste details heeft gelet bij de overgang van de koningin naar de nieuwe koning. Bij de abdicatie droeg Willem-Alexander op zijn revers bijvoorbeeld nog knoopsgatversiering die hoort bij het Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Maar toen hij enkele minuten later koning was, werd die versiering snel vervangen door het knoopsgatmodel van de Militaire Willems-Orde, waarvan de koning nu grootmeester is. En met die versiering betrad hij het balkon van het Paleis op de Dam. Ongeveer tegelijkertijd wisselden de adjudanten in het paleis van jasje. Op de revers van het uniform stond eerst een B van Beatrix, maar meteen na de abdicatie van de koningin werd dat een ander jasje met WA erop, van Willem-Alexander. Bij marineschepen werd de naam aangepast. Tot 30 april 10.14 uur stond er op deze schepen de afkorting Hr Ms, van Harer Majesteits. Dat is nu dus Zr Ms, van Zijner Majesteits.

Het zijn allemaal maar kleine details, maar in de paleiswereld tellen die zeer. Want als men het daar al niet serieus neemt en niet goed doet, waar dan wel? De gasten van de nieuwe koning hadden er meer moeite mee. EU-voorzitter Barroso droeg zijn grootkruis in de Orde van Oranje-Nassau over de verkeerde schouder en prins Charles droeg een lagere onderscheiding dan hij had moeten dragen.

Er zijn maar weinig mensen die dat soort details in de gaten hebben, maar voor mij is het juist een sport het zo goed mogelijk te weten. Overigens: ook de deurwaarders van ons land hebben de troonswisseling goed gevolgd. Want op 1 mei legden zij al beslag… in naam des konings!