Column Marcvanderlinden

Hoe prinses Christina toch nog gelukkig werd

Deze week wordt prinses Christina 65 jaar en dat is zelfs binnen de koninklijke familie geen reden voor een extra feestje. De dag moet, als het aan de jarige ligt, net zo onopvallend voorbij gaan als de rest van haar leven. Prinses Christina heeft geen zin in de openbare kant van een leven als prinses. Ze heeft zich altijd verzet tegen het feit dat ze, alléén omdat ze een Oranje is, ook een beetje van ons allemaal is. Daarom heeft ze zich eigenlijk altijd afzijdig gehouden en bewust gekozen voor een leven in de schaduw van de troon. De enkele keer dat ze wel in de publiciteit trad, was om iets te promoten: een cd of een concert.

Of haar leven haar veel geluk heeft gebracht, valt te betwijfelen. Zeker als het om de eerste vijftig jaar van haar leven gaat. Haar jeugd werd overschaduwd door haar handicap, een overbezorgde moeder en een weinig geïnteresseerde vader. Desondanks stond ze al jong op eigen benen. Op haar zestiende verliet ze paleis Soestdijk om bij de ouders van een vriendinnetje op kamers te gaan wonen. Daarna vertrok ze naar Canada, waar, ze volgens bronnen, de beste tijd van haar leven had. In New York kwam ze Jorge Guillermo tegen en daar werd ze tot over haar oren verliefd op. Zo verliefd zelfs dat ze belangrijke aanwijzingen over zijn privéleven in mijn optiek geheel over het hoofd zag. In het boek The Other Side Of Loneliness beschrijft Ned O’Gorman hoe hij samenwoonde met Jorge en hoe ze samen een kind opvoedden. Met andere woorden: Jorge Guillermo had, voordat Christina in zijn leven kwam, een homoseksuele relatie en hoewel hij dat zelf altijd later ontkende, heeft inmiddels een Nederlandse rechtbank vastgesteld dat het wel degelijk zo was.

Hoewel het huwelijk als een sprookje begon, eindigde het in een nachtmerrie. Prinses Christina moest zelfs een deel van haar bezittingen laten veilen om de scheiding te kunnen regelen. Maar tegelijkertijd zorgde dat huwelijk er ook voor dat Christina drie kinderen kreeg, waarvan oudste zoon Bernardo haar inmiddels grootmoeder heeft gemaakt. Volgens een van mijn bronnen geniet Christina erg van het oma-zijn. Het persoonlijke leed veroorzaakt door een verkeerd huwelijk wordt dus nu goedgemaakt door drie prachtige kinderen, die, net als hun moeder, tot de meest onbekende leden van onze koninklijke familie behoren. Opmerkelijk is wel dat ze alledrie zeer artistiek zijn. Dochter Juliana is beeldend kunstenaar, oudste zoon Bernardo meubelontwerper en zoon Nicholas grafisch ontwerper. Zij zullen hun moeder op haar verjaardag ongetwijfeld in het zonnetje zetten. Buiten het zicht van fotografen en cameraploegen om en dus precies zoals Christina het wil.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen