Column Marcvanderlinden

Het geheim van Alexander en Máxima

Willem-Alexander en Máxima nemen hun dochtertjes steeds vaker mee op pad. Dat is leuk, omdat we Amalia, Alexia en Ariane daardoor veel meer te zien krijgen. Ik vind het daarbij opvallend dat de prinsesjes zich vooral zo lijken te vermaken tijdens deze gebeurtenissen. Natuurlijk, het zijn kinderen en daardoor sneller afgeleid. Maar over het algemeen blijven de meisjes netjes zitten, stralen ze geen verveeldheid uit en geven ze hun ouders zoveel mogelijk de kans om te genieten van het evenement, zoals afgelopen zondag bij het WK Turnen in Rotterdam.

Ikzelf was wel anders. Mijn vader mag nog graag het verhaal vertellen dat ik begin jaren zeventig met hem en zijn vader meeging naar een wedstrijd van FC Den Bosch. Het fluitsignaal voor het begin van de wedstrijd had nog niet geklonken of ik liet weten dat ik naar het toilet moest. Pa – een echte voetbalfreak – vond dat ik nog wel even kon wachten, maar ik bleef natuurlijk doorzeuren. Pa en opa hoorden het even aan en keken vooral naar de wedstrijd. Pas toen ik ophield met jengelen, was dat reden voor extra aandacht. En werd duidelijk dat ze toch beter naar me hadden kunnen luisteren. Met een kletsnatte broek stond ik met pa en opa nog geen tien minuten na het begin van de wedstrijd al weer buiten het stadion op weg naar huis. In een sportstadion ben ik nooit meer geweest, althans niet meer met mijn vader en grootvader, maar de gebeurtenis wordt tot op de dag van vandaag regelmatig aangehaald binnen de familie.

Wat zou het geheim zijn van Willem-Alexander en Máxima? Hoe krijgen zij het voor elkaar dat Amalia, Alexia en Ariane zich zo voorbeeldig gedragen? Ik denk dat een deel van het geheim is dat er natuurlijk altijd een kindermeisje bij de hand is dat zich kan bekommeren om een kind dat naar het toilet moet of zich verveeld. Maar daarnaast presenteren de prins en de prinses thuis alle gebeurtenissen waar de kinderen mee naar toe mogen als iets leuks. Omdat de meisjes hun ouders zo vaak helemaal opgedoft zien vertrekken voelt het als iets bijzonders als zij ook eens mee mogen. Bovendien zijn de meisjes erg sportief. Amalia speelt al zelfs hockeycompetitie en Alexia zou naar verluidt graag op turnles gaan. Wat dat betreft moet ze afgelopen zondag erg genoten hebben van het wereldkampioenschap in Ahoy.