Column Marcvanderlinden

Het belang van Philip

Vaak moet je iets verliezen om te beseffen hoe belangrijk het voor je was. Spullen zijn meestal vervangbaar, maar er zijn dingen, zoals erfstukken of tekeningen van kinderen of kleinkinderen, die grote emotionele waarde hebben.

Bij mensen is vervangen onmogelijk. Het moet door het hoofd van prins Charles zijn gegaan toen zijn vader afgelopen week overleed. De prins is er een groot deel van zijn leven van overtuigd geweest dat zijn vader hem niet begreep. Erger nog, hij was er zeker van dat prins Philip hem als een teleurstelling beschouwde die gehard moest worden voor het koningschap en misschien wel nooit sterk genoeg zou zijn. Inmiddels zal hij misschien met spijt terugkijken naar zijn vroegere bitterheid en zich afvragen of hij het bij het verkeerde eind had. En ook: beseffen hoeveel hij eigenlijk op zijn vader lijkt. Feit is dat Charles een kort lontje heeft en een humeur dat niet veel verschilt van dat van zijn vader. In de afgelopen twintig jaar is de relatie met zijn vader wel volledig veranderd. Dat kwam door de dood van Diana. Charles was al voor hun huwelijksbreuk in therapie gegaan, maar na de dood van de moeder van zijn kinderen deed hij er nog een schepje bovenop. Daardoor leek hij zijn vader beter te begrijpen.

Hoewel de Prins van Wales nog geen koning is, kan niemand ontkennen dat hij een nog sterkere hand krijgt in de dagelijkse affaires van de monarchie, nu de koningin deze maand haar 95ste verjaardag viert. En daarmee ook in het welzijn van de monarchie op de lange termijn. Er liggen al twee dossiers op hem te wachten. De pijn en het verdriet over het vertrek van prins Harry en Meghan uit de koninklijke familie is nog steeds rauw, evenals het aanhoudende schandaal over de omstreden activiteiten van prins Andrew tijdens zijn bezoeken aan de veroordeelde pedofiel Jeffrey Epstein. Het was Charles die daar de leiding inmoest nemen. Dit soort zaken werd vroeger door Philip ’afgehandeld’, maar die leek te zien dat Charles er klaar voor was. Niets illustreert beter hoe de relatie tussen vader en zoon zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld dan de urgentie waarmee Charles zich haastte om zijn zieke vader op te zoeken toen die werd opgenomen in het ziekenhuis. Geen enkel ander familielid, zelfs de Queen niet, mocht hem zien tijdens zijn langdurige verblijf in het ziekenhuis. Maar Charles dus wel. Wat er gezegd is? Geen idee. Het zou echter des Philips zijn geweest om diens overlijden te ’gebruiken’ om de band tussen William en Harry te herstellen. Charles zal er voor moeten zorgen dat hij Harry en Meghan in de buurt houdt. Liefst als vertegenwoor­digers van de Kroon, al lijkt die deur dicht te zitten. Maar als Charles straks koning is, zal hij de hulp van Harry en Meghan nauwelijks kunnen missen. In de kleinere monarchie die Charles en William voor ogen hebben, is de tweede zoon van koning Charles en jongere broer van troonopvolger William essentieel. Prins Charles vindt zijn broer Andrew niet geschikt als vertegenwoordiger van de monarchie, en diens twee dochters evenmin. Harry en Meghan daarentegen wel. Philip zal Charles dan ook hebben geadviseerd bij zijn begrafenis ’n nieuwe start proberen te maken en Harry en Meghan meer tijd te geven. Niet alleen als toekomstig koning is dat belangrijk, ook als vader van Harry en grootvader van Archie en diens nog ongeboren zusje.