Hengst cadeau

Een paard, een paard! Mijn koninkrijk voor een paard.’ Het is een beroemde zin uit Richard III van William Shakespeare en de Engelse versie wordt vaak ironisch gebruikt. Het is een uitdrukking geworden die aangeeft hoe kleine dingen soms grote gevolgen kunnen hebben. Het paard van Richard III stierf tijdens een veldslag en daardoor was de koning ineens machteloos geworden. Hij zwierf rond tussen de gevechten en dreigde zijn koninkrijk te verliezen.

De banden tussen vorsten en hun paarden bestaan al eeuwenlang en zeker in de tijden voor de auto zag men koninklijke figuren in het openbaar zelden zonder paard. Men zat er óf op, óf in een koets die door paarden werd voortgetrokken.

Ook na de komst van de auto bleef de band tussen mens en dier bestaan. Het was soms een heel intieme band. De latere koning Willem II raakte samen met zijn paard Wexy gewond bij de veldslag tegen Napoleon bij het Belgische Waterloo. De toenmalige kroonprins en zijn rijdier werden allebei door een kogel getroffen. Beiden overleefden de aanslag en dat zorgde voor een extra band. Het paard werd maar liefst 38 jaar en na zijn dood liet Willem Wexy opzetten. En zo staat het dier nog steeds in het gebouw van de Koninklijke Stallen in Den Haag.

Prinses Beatrix is ook een groot paardenliefhebster. Ze rijdt, op haar 78ste, nog steeds en heeft voor haar dieren zelfs een heuse pensioenregeling. Zodra haar paarden eraan toe zijn, mogen ze naar speciale stallen nabij paleis Het Loo, waar ze tot hun einde mogen grazen en af en toe nog een bezoekje krijgen van hun oude bazin.

De liefde voor paarden komt in haar geval van vaderskant, want Juliana was een van de weinige Oranjes die niets met paarden had. Prins Bernhard zou er trots op zijn te weten dat zelfs zijn achterkleinkinderen nu net zo besmet zijn met het paardenvirus als hij zelf was. Want niet alleen de dochters van koning Willem-Alexander rijden, maar ook Eloise, de dochter van prins Constantijn, is regelmatig in het zadel te vinden. De dochtertjes van prinses Margarita hebben al een pony en beginnen binnenkort met hun eerste rijlessen. Tot geluk van Margarita zelf, die dan hoopt meer tijd te hebben om zelf weer te gaan paardrijden.

Maar de allergrootste koninklijke paardenliefhebster van nu is wel de Britse koningin Elizabeth. Ze fokt paarden, bezit racepaarden en rijdt op haar negentigste nog altijd. Geen wonder dat koningin Beatrix precies wist wat ze voor haar Britse collega moest meenemen toen ze in de jaren tachtig op staatsbezoek ging. Beatrix schonk Elizabeth een prachtige Friese hengst, met een indrukwekkende stamboom. Het paard heeft inmiddels voor flink wat nageslacht gezorgd en Elizabeth kent al deze nakomelingen naar verluidt uit haar hoofd. Tijdens de documentaire ter gelegenheid van haar negentigste verjaardag konden we zien hoe Elizabeth nog wekelijks haar paarden inspecteert en een wortel geeft. En wie dat zag, zag ook dat paarden haar echt gelukkig maken.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen